Кламер БГ - Новини: Трифонов утеши обществото, че плагиатът Петър Илиев все пак не е бил властта

Трифонов утеши обществото, че плагиатът Петър Илиев все пак не е бил властта

България

|
Вт, 28 Септ 2021г. 16:33ч.
Трифонов утеши обществото, че плагиатът Петър Илиев все пак не е бил властта

Трифонов утеши обществото, че плагиатът Петър Илиев все пак не е бил властта

"Има такъв народ", която предложи адвокат Петър Илиев за силов вицепремиер и вътрешен министър, не знае дали той е плагиатствал или не, нито пък носи отговорност за казуса, ако "въобще се е случил", обяви лидерът на партията Слави Трифонов във вторник. Реакцията му във фейсбук идва ден след като Етичната комисия на Софийския университет съобщи, че Илиев е плагиатствал от книгата на доц Наталия Киселова, преписвайки дори и буквени грешки. Поради тази причина ректорът на СУ предлага да стартира процедура за освобождаването на Илиев като преподавател.

До момента ИТН безапелационно защитаваше Илиев и твърдеше, че който го обвинява в плагиатство, трябва да докаже това пред съда и от формацията продължават да защитават тази теза.

"Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува "Има такъв народ", написа Трифонов.

"Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт", подчертава Трифонов, вероятно воден от някакво убеждение, че безобразията в академичната дейност са допустими, за разлика от тези във властта.

От думите на Трифонов излиза още, че дали Илиев е плагиат, не е проблем на ИТН, защото ако това е така, то е станало преди партията да го издигне за министър.

Именно докато се водеха преговорите за кабинета с участието на Илиев, ИТН нападна остро тогавашния служебен министър Асен Василев за кражба на интелектуална собственост, позовавайки се на опровергани твърдения в медии отпреди осем години. Макар визираният междуфирмен спор да е приключил далеч преди Василев да стане министър, ИТН се се поколеба да го атакува от парламентарната трибуна, без да проявява следа от великодушието, демонстрирано сега към Илиев.

Изявлението на Трифонов по казуса завършва с поука към членовете и симпатизантите на ИТН:

"Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е: Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен."

mediapool.bg