Кламер БГ - Новини: Прокуратурата с антинаграда "Катинар" за най-непрозрачна институция в държавата

Прокуратурата с антинаграда "Катинар" за най-непрозрачна институция в държавата

България

|
Вт, 28 Септ 2021г. 18:19ч.
Прокуратурата с антинаграда "Катинар" за най-непрозрачна институция в държавата

Прокуратурата с антинаграда

Прокуратурата получи антинаградата "Катинар" за институция, която най-редовно не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и грубо нарушава правата на гражданите. "Призът" се връчава всяка година на 28 септември под егидата на "Програма Достъп до информация", която организирани честванията в Деня на правото на обществена информация.

Втората антинаграда е "Вързан ключ" за най-смешен или абсурден отказ за предоставяне на публична информация. Тя отиде при Държавен фонд "Земеделие"*. В отговор на въпрос на гражданин ДФЗ едновременно посочва линк към търсената информация, докато в същото време се казва, че достъпът до данните се отказва.

В "Деня на правото да знам" се връчват и положителни награди.

Почетната награда за цялостен принос за достъпа до обществена информация бе връчена посмъртно на Юлиян Чолаков от варненската неправителствена организация СОПА. Чолаков почина от Covid-19 през миналата година.

Той бе един от хората, които най-активно търсеха отговори от местната власт във Варна. Благодарение и на неговите големи усилия цялото общество разбра истината за продажбата на земята във варненската Морска градина, която бе купена на изключително ниски цени от "Холдинг Варна" (свързани с известната група "Химимпорт") в последните дни на управлението на тройната коалиция.

Наградата "Златен ключ" за гражданин с най-голям принос за достъпа до обществена информаьия бе връчане на Николай Неделчев. Той успя да спечели делото срещу съдебния инспекторат за резултатите от проверката по скандала "ЦУМ-гейт". Така излезе наяве информацията, че инспекторатът реално не е правил проверка на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а просто е регистрирал твърденията му.

Наградата "Златен ключ" за най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация отиде при Спас Спасов (Дневник, Капитал) за разкритията му за удълбаването на Варненското езеро в полза на новопридобитото пристанище от Ахмед Доган.

Втора награда бе връчена на Красен Николов от Mediapool за серията материали за златните паспорти, гражданството, както и за връзките между специалните служби и държавните енергийни дружества.

Голямата награда за неправителствената организация, която най-активно използвала е Закона за достъп до обществена информация, отива при Български хелзинкски комитет. БХК успя да осъди главния прокурор Иван Гешев, който бе принуден да публикува всички свои вътрешни актове. Втората награда е за Българския институт за правни инициативи.

Положителните награди за институция, която най-добре е организирала предоставянето на информация за граждани, отива при Изпълнатата агенция по горите и община Белослав.

mediapool.bg