Кламер БГ - Новини: Обвиненият в шпионаж Николай Малинов се кандидатира за президент

Обвиненият в шпионаж Николай Малинов се кандидатира за президент

България

|
Вт, 28 Септ 2021г. 17:12ч.
Обвиненият в шпионаж Николай Малинов се кандидатира за президент

Николай Малинов, Снимка: БГНЕС

Делото за шпионаж срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов тръгва по същество. Три месеца след внасяне на обвинителния акт срещу него съдът е насрочил първо заседание в края на октомври, съобщиха от прокуратурата.

Междувременно се разбра, че Малинов ще се регистрира за участие в президентските избори и ще бъде издигнат от партия "Русофили за възраждане на Отечеството", на която е председател.

"Смятам за успех това, че ще се явим като контрапункт на тази вакханалия и простащина, които царят", каза Малинов пред БНР.

Той е обвинен за това, че се е поставил в услуга на две руски организации. Той бе арестуван на 9 септември 2019 г. След това разследващите показаха негова докладна записка, в която се обяснява как Русия може да придобие влияние у нас чрез закупуването на ключови компании ("Виваком") и трябва да бъдат създадени проруска партия и медийни канали за разпространение на послания.

Прокуратурата твърди, че той е имал за цел да събира и секретна информация, за да я предава на руската страна. Малинов отрича и казва, че никога не е имал достъп до такива данни, за да може да ги издаде.

"Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични. Пред всички медии, след като излязох от затвора, заявих, че ще продължа да правя това, което правя. И съм категоричен, че то е правилно за България", каза той преди три месеца.

Делото срещу него доведе до сериозни сътресения в съдебната система. Малинов бе пуснат да пътува до Москва, за да бъде награден с орден от руския президент Владимир Путин. Съдия Андон Миталов, разрешил пътуването, бе обявен за корумпиран от САЩ. Преди месец се разбра, че магистратът може и да не бъде наказан за действията си.

mediapool.bg