Кламер БГ - Новини: Трима загинали при пожар в Covid отделение в Сливен (обновена)

Трима загинали при пожар в Covid отделение в Сливен (обновена)

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 19:11ч.
Трима загинали при пожар в Covid отделение в Сливен (обновена)

Болница

Трима пациенти загинаха при пожар в Covid отделението на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен. Загиналите мъже са на възраст 66, 70 и 81 години.

Сигналът за пожара е получен около 2.40 сутринта в неделя. Веднага на място са се отзовали два екипа на пожарната.

Директорът "Пожарна безопасност" в Сливен съобщи, че е горяла стая на четвъртия етаж на болницата, където е Covid отделението. В болничната стая са открити двама починали и един пострадал с множество изгаряния, който е откаран от екип на Спешна помощ в друга болница, където по-късно е починал. Евакуирани са шестима пациенти от две съседни стаи в отделението. Те са преместени в други отделения на болницата.

Работи се по две основни версии. Едната версия, която лансираха болницата и Министерството на здравеопазването е, че огънят е тръгнал от запалена от пациент цигара. В стаята е била намерена запалка, а от болницата разказват, че един от пациентите често е искал цигари. Другата версия, по която разследващите работят е неизправност в електрическата инсталация.

Ситуацията е била допълнително утежнена от факта, че дюшеците на леглата в болничната стая са били от пенополиуретан, който е изключително отровен при запалване и няколко вдишвания са достатъчни човек да загуби съзнание, коментира Владимир Демирев, директор на пожарната в Сливен.

Георги Люцканов, син на един от загиналите пациенти, заяви пред бТВ, че ще съди болницата, защото тиражира неистини за баща му.

"Имам позвънявания от него в 05:30 ч. сутринта от миналата седмица как кислородът в отделението е спрян и в продължение на 15 минути е нямало такъв. След това съм звънял в отделението, защото те не са могли да излязат от стаята си и затова баща ми ми звъня, бях в чужбина. Не знам кой ги е заключвал. По време на пожара са били заключени, баща ми единствено от тримата е бил в съзнание и е блъскал по вратата, докато дойде охраната", заяви Люцканов.

По думите му след това охраната е блъскал по вратата и го е извлякъл с обгаряния.

Починалият мъж е бивш служител на болницата, който се е познавал с персонала и често е искал от тях цигари.

mediapool.bg