Кламер БГ - Новини: Жена изяде разписката от машината, след като гласува (обновена)

Жена изяде разписката от машината, след като гласува (обновена)

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 19:12ч.
Жена изяде разписката от машината, след като гласува (обновена)

Кадър: БНТ

Жена изяде разписката си след гласуване с машина в 18 СИК в 9-та френска гимназия в София вместо да я пусне в урните.

От обясненията на председателя на секционна избирателна комисия Снежина Колева стана ясно, че жената явно не била доволна от избора си и е искала да го поправи. "Искаше да й дам нова карта, с която да гласува. Обясних й, че няма как да стане. Взе си личната карта и я гонихме до главния вход на училището. Тогава жената глътна и изяде бюлетината", разказа Колева пред Нова телевизия.

Драмата се разиграла около 9 часа сутринта в неделя.

Случаят е прецедент в историята на изборите. За да може разписката все пак да бъде записана в официалния протокол за изборите, членовете са написали на мястото на номера й изречението "изяде разписката".

В изборните правила няма разписани указания как се реагира в подобна ситуация.

"От РИК ми отговориха, че трябва да напишем в списъка, че е глътнала разписката и да се разпишем цялата комисия. След това потърсих съдействие на МВР и не знам по-нататък как ще броим бюлетините и какво ще стане, допълва Снежина Колева, председател на 18 СИК. Една бюлетина не трябва да ни излезе и тя ще е глътнатата бюлетина", каза още Колева пред БНТ.

От 18-та секция не очакват този случай да удължи излишно времето за броене на бюлетините, защото реално знаят къде е разписката.

mediapool.bg