Кламер БГ - Новини: Три седмици след началото на консултациите Радев се среща с БСП

Три седмици след началото на консултациите Радев се среща с БСП

България

|
Вт, 15 Ноем 2022г. 15:18ч.
Три седмици след началото на консултациите Радев се среща с БСП

Три седмици след началото на консултациите Радев се среща с БСП

Три седмици след срещата с първата политическа сила ГЕРБ, президентът Румен Радев покани петата по големина формация на консултации. Държавният глава ще разговаря с БСП в сряда.

По конституция течащите в момента консултации са задължителни преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Досега обаче Радев не е бавил толкова много провеждането на консултациите. Миналата седмица той посочи, че целта е да даде повече време на формациите в парламента за диалог в търсене на мнозинство.

Сегашната поредица от консултации започна на 26 октомври с ГЕРБ. Разговори вече са проведени и с ПП , ДПС и "Възраждане".

След утрешните консултации с БСП, остава такива да се проведат и с "Демократична България" и "Български възход".

Едва след края на разговорите с всички партии в НС държавният глава може да връчи първия мандат, който в случая ще бъде получен от първата политическа сила ГЕРБ. В основния закон обаче няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му. Тогава партията на Бойко Борисов ще има седем дни да върне мандата, независимо дали изпълнен или не. Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от ПП. За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата.

mediapool.bg