Кламер БГ - Новини: Нидерландия засега ни предлага само обучение на пилоти, а не изтребители

Нидерландия засега ни предлага само обучение на пилоти, а не изтребители

България

|
Вт, 15 Ноем 2022г. 15:42ч.
Нидерландия засега ни предлага само обучение на пилоти, а не изтребители

F-16, сн. ВВС

Нидерландия засега предлага обучение на наши пилоти на F-16, а не да ни предостави изтребители, твърди служебният военен министър Димитър Стоянов пред журналисти в Брюксел, където участва в среща на министрите на отбраната в ЕС.

"Още през месец юни беше поискано с писмо информация от нидерландската страна дали могат да ни бъдат предоставени самолети F-16. Отговорът тогава беше, че няма такава възможност и няма как да ни бъдат предоставени. Коментирана беше надълго и широко темата от телевизионните екрани с различни експерти как Нидерландия е готова да дари на България самолети Ф-16 в замяна на нашите самолети МиГ-29. Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват в момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за F-16", обясни военният министър.

Миналата седмица излезе информация, че Нидерландия обмисля да даде излишни изтребители F-16 на източноевропейските съюзници в НАТО, за да могат те да изпратят съветски МиГ-29 на Украйна. "Демократична България" призова служебният кабинет бързо да проучи възможността.

Стоянов каза, че очаква МиГ-29 да останат на въоръжение до края на следващата година. За да стане това, трябва да бъдат осигурени двигатели от Полша.

МиГ-овете ще трябва скоро да бъдат приземени, тъй като поддръжката им стана невъзможна след войната в Русия. Затова МО иска да придобие на лизинг заместващи изтребители, докато пристигнат закупените от САЩ F-16. Засега обаче няма яснота дали това ще се случи.

Според проучването на МО само Швеция (Gripen) и Франция (Mirage 2000) имат готовност да ни дадат на лизинг изтребители втора ръка.

Военният министър вече нееднократно каза, че България към момента не може да предостави МиГ-ове на Украйна, защото се разчита само на тях.

Във вторник Стоянов каза, че България ще участва в мисията на ЕС за обучение на украински военни. Той е предложил днес четири групи от по 15 украински военни да бъдат обучени във Военномедицинската академия в София за санитари.

mediapool.bg