Кламер БГ - Новини: 127 паралелки в страната под карантина

127 паралелки в страната под карантина

България

|
Четв, 24 Септ 2020г. 17:52ч.
127 паралелки в страната под карантина

По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година досега 81 ученици и деца или 0.01% от всички, посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за Covid-19. Учителите с установена положителна проба са 70 (0.07%). Карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък до момента са 104 души. Временно е преустановен учебният процес поради карантина на образователните институции в страната за 127 паралелки (0.3%). Това съобщиха от образователното министерство в четвъртък.

По-рано здравният министър Констадин Ангелов и директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев съобщиха, че около 10 % от учителите ще бъдат изследвани с бързи тестове за коронавирус, като до края на октомври ще бъдат обхванати между 5000 и 7000 преподаватели. На учителите ще бъдат направени тестове за антитела за наличието на прясна или прекарана коронавирусна инфекция, подобно на скрининговите проучвания сред полицаи, шофьори на градския траспорт и други групи.

Фокусът ще бъде върху учителите от рискови групи – тези над 60 години, с хронични заболявания, такива за които има съмнения, че са прекарали инфекцията леко или безсимптомно. Изследванията сред учителите целят да ограничат разпространението на болестта. До момента са тествани вече 350-400 учители.

Д-р Пенчев обясни, че при случай на Covid-19 в училище решението кои контактни да бъдат тествани безплатни е на епидемиологът, извършващ проучването. Затова не е разписано изрично кой да бъде тестван задължително и кой не.

300 ученици под карантина в Благоевград

Около 300 ученици в Благоевград преминаха към дистанционно обучение заради заразени с коронавирус. В общо 5 училища там има установени случаи на Covid-19. Под карантина са общо 8 паралелки – от 9, 10 и 11 клас на Професионална гимназия по строителство в града.

В Пловдив трети клас е поставен под карантина, а в София - един клас от Втора английска гимназия. И при двата случая е положителна проба на коронавирус на ученик.

Учениците от поставените под карантина класове ще се обучават дистанционно.

10-и "ж" клас от Втора английска в София е под карантина

Ръководството на Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София уведоми учениците и техните родители за първи установен случай на Covid-19 в училището.

Той е установен на ученик от 10-и "ж" клас, след направен PCR тест.

Паралелката е поставена под карантина за 14 дни и преминава на обучение в електронна среда от разстояние.

Всички ученици са уведомени и допълнително са инструктирани за спазване на задължителните и препоръчителните мерки в училище.

Всички помещения в училището са продължително проветрени, направено е влажно почистване и пълна дезинфекция на повърхностите в гимназията. Учебният процес продължава присъствено за всички останали паралелки при засилена дезинфекция, е посочено в съобщението на училището.

Училищното ръководство уверява, че спазва стриктно указанията и препоръките на Столичната Регионална здравна инспекция и е в постоянен контакт с всички институции.

Трети клас е под карантина в Пловдив

Междувременно трети клас е под карантина в Пловдив, съобщи областният управител Дани Каназирева, като се позова на Регионалната здравна инспекция в града.

Причината е положителна проба за коронавирус на ученик от 8-и клас на Езиковата гимназия "Иван Вазов".

Целият клас е поставен под карантина за 14 дни от четвъртък и обучението ще продължи дистанционно.

По преценка на здравната инспекция учители за сега няма да бъдат карантинирани.

Министерството на образованието и науката все още не предлага обобщена информация за заболелите от коронавирус ученици и поставените под карантина класове в страната.

mediapool.bg