Кламер БГ - Новини: МВР за протестите: "Ние можем да бием, те – не"; "Боксът не е оборудване"; "Търсеха конфликт и за малко да си го получат"

МВР за протестите: "Ние можем да бием, те – не"; "Боксът не е оборудване"; "Търсеха конфликт и за малко да си го получат"

България

|
Четв, 24 Септ 2020г. 18:08ч.
МВР за протестите: "Ние можем да бием, те – не"; "Боксът не е оборудване"; "Търсеха конфликт и за малко да си го получат"

Боксът не е част от оборудването на полицаите. МВР е имало оперативна информация, че протестиращи се готвят да нахлуят в старата сграда на Народното събрание и да я окупират. Недоволни умишлено са търсели конфликт с полицаи и за малко да си го получат. Полицаите са си свършили работата с най-висок професионализъм. Информация за платени протестиращи и тарифите има, но МВР не може да я обяви.

Такива отговори дадоха от ръководството на силовото ведомство при изслушване в парламента в четвъртък. Депутатите привикаха вътрешния министър Христо Терзийски, главния секретар Ивайло Иванов и шефовете на ГДБОП и националната полиция. Разговорът се въртеше около протестите, като управляващите настояваха да им се каже кои са платени и колко получават, а опозицията – защо МВР превишава правомощията си и бие по площадите.

Мен ме интересуват потоците от пари

Да разбере какви са тарифите на платените протестиращи настояваше най-много депутатът от НФСБ Борис Касабов. На два пъти той попита откъде идват потоците от пари и има ли данни, че част от тях отиват у политически партии. И двата пъти Терзийски отказа да отговори с оправданието, че се водят разследвания и няма разрешение от прокурор да изнася тази информация. Все пак министърът подчерта, че дори и в социалните мрежи имало данни колко се плаща. А Касабов констатира: "Вие ги знаете и ние ги знаеме".

Преди месец същият депутат се възмути от протестите и заяви, че е време "собственикът, овчарят, да размаха тоягата и да вкара стадото в кошарата".

Искаха да нахлуят в парламента и там да чакат оставката

Никой от управляващите не се поинтересува дали МВР са превишили правомощията при опитите си да овладеят обстановката в центъра на София при големите протести, обявени като "Велико народно въстание". Сериозни сблъсъци с протестиращи имаше на първото въстание на 2 септември. Тогава полицаите на площада стояха под обстрел от камъни и бомби преди да се опитат да арестуват група провокатори. В крайна сметка обаче бяха арестувани и бити много невинни хора, сред които и журналистът Димитър Кенаров.

Арестът му предизвика силен отзвук в Европа, като ЕК настоя за разследване на случая.

Вижте тези клипове

В отговор вътрешният министър Терзийски изпрати на евродепутатите три клипа с подбрани кадри, на които се вижда как протестиращите в центъра на София атакуват полицията. Към клиповете има и позиция на министъра, в която той говори за стотиците униформени, пострадали от агресията на протестиращите. Терзийски се обяснява заради въпросите на членовете на работната група за медиите в ЕП. Евродепутатите питаха за случаите на насилие върху журналисти по време на демонстрациите и най-вече за побоя върху журналиста Димиттър Кенаров.

"Усилията и стремежът на политическото и професионално ръководство на МВР изцяло са насочени към гарантиране на сигурността, независимостта и пълната законова защита на журналистите, които отразяват публични събития или протестни прояви на територията на Република България", казва Терзийски.

След това разказва как по време на някои от протестите е имало грубо нарушаване на обществения ред чрез блокиране на кръстовища, палаткови лагери и "барикади“ по централни улици.

Терзийски казва, че на 2 септември, когато е пребит Кенаров, действията на протестиращите са ескалирали.

Служители на МВР бяха пръскани с лютиви спрейове, замеряни с бали сено и слама като бяха правени и неколкократни опити да бъдат запалени, замеряни с павета, бутилки и други тежки предмети, удряни с метални тръби и дървени колове, обстрелвани със самоделни взривни устройства“, казва Терзийски.

По думите му са пострадали над 100 служители на полицията, а и протестиращи граждани. В крайна сметка той не отговаря какво става с разследването за побоя над Кенаров, защото то продължавало. Терзийски обаче публикува три видеоклипа с подбрани кадри за агресия над полицаи. Няма и дума за бруталните прояви на полицейско насилие по време на протестите.

"Надявам се, че с това писмо и с приложените към него видеофайлове съм предоставил достатъчно информация по поставените от Вас въпроси", казва Терзийски.

А как са полицаите?

Депутатите от управляващите се интересуваха повече от състоянието на пострадалите полицаи. Бившият вътрешен министър Валентин Радев, който преди години се появи с превръзка на окото в знак на солидарност с ударена от бомба полицайка, попита дали някой политик е отишъл да види пострадалите служители.

Само от БСП попитаха главния секретар дали боксът е част от оборудването на полицаите. Поводът е снимка, на която се вижда тежкооборудван полицай с метален бокс на дясната ръка. Иванов отговори, че е ясно разписано какво могат и какво не могат да ползват служителите и боксът не е сред разрешените помощни средства. Затова наредил проверка на всички областни дирекции какво и как ползват полицаите, както и какви нашивки слагат по униформите си.

Иванов обясни, че за обявеното на 22 септември "въстание" имало оперативна информация, че протестиращи се готвят да нахлуят в старата сграда на народно събрание, да я окупират и там да чакат оставката на правителството. Според него протестиращите умишлено са търсили сблъсък с полицията пред сградата на БАН, където имаше напрежение.

"Те си търсеха конфликт и за малко да си го получат", обобщи Иванов.

Ние може да бием, те – не

Досега за превишаване на правомощия са наказани общо четирима полицаи. Това са служителите, които арестуваха и биха студента Евгени Марчев зад колоните на Министерски съвет на 10 юли. Наказанията са дисциплинарни, но Иванов не уточни какви. По случая се води и разследване от районната прокуратура в София.

Главният секретар обаче направи друго важно разграничение. Той обясни, че по закон МВР може да използва сила, следователно не може да се говори за насилие, а за превишаване на правомощия. От друга страна, протестиращите нямали право да вдигат ръка срещу полицаите.

"Насилие употребяват протестиращите, а полицаите, ако има някакво нарушение, има превишаване на техните правомощия. Това е огромна разлика, защото на служителите на МВР при определен ред е разрешено използването на физическа сила и помощни средства, докато на гражданите е категорично забранено", заяви Иванов.

Той допълни, че на 2 септември полицията се е забавила с реакцията, за да даде възможност на мирно протестиращите да се отделят от групата провокатори. Иванов обясни, че много малко хора са участвали в такива безредици, а още по-малко са ръководили полиция в подобни условия.

"С моите уважения, не сте нито едното, нито другото", обърна се той към депутатите.

mediapool.bg