Кламер БГ - Новини: "Тренд": ГЕРБ и БСП са с изравнена подкрепа

"Тренд": ГЕРБ и БСП са с изравнена подкрепа

България

|
Четв, 10 Септ 2020г. 13:31ч.
"Тренд": ГЕРБ и БСП са с изравнена подкрепа

ГЕРБ и БСП имат почти равна подкрепа сред хората, които са решили да гласуват. Това показват данните от социологическото изследване на "Тренд" по поръчка "24 часа".

В началото на септември ГЕРБ има 23.8% подкрепа, а БСП - 23.4%. Трета политическа сила е "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 15.9%. За четвъртата позиция има паритет между ДПС (10.4%) и "Демократична България" (9.9%).

В следващия парламент вероятно ще попаднат седем политически групи. "Изправи се. БГ" на Мая Манолова е на бариерата с 4%, същото е положението при "Обединени патриоти" с 3.9%. "Воля", "Възраждане" и "Атака" имат подкрепа на малко над 1% от анкетираните.

Проучването на "Тренд" показва, че 83% от българите искат намаляване на депутатите до 120, но мнозинството от хората не желаят и не са запознати с идеите за конституционни промени. Повечето хора не подкрепят премахването на Великото Народно събрание.

Според социолозите протестите са предизвикали допълнителен спад в обществените оценки за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към ГЕРБ.

През август оценката за работата на парламента и правителството отново се влошава с 2-3%. Има нов спад, макар и лек, в подкрепата за ГЕРБ.

В началото на септември 47% от хората искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не желаят такива. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% - не). Има скептицизъм, че протестите ще доведат до оставка на правителството - 42% са убедени, че няма да стане така, а една трета от хората казват, че оставка ще има.

Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят пътните блокади, а 35% одобряват такива действия, показва проучването.

"Тренд" установява, че за мнозинството от българските граждани темата за писането на нова конституция е по-скоро е чужда.

На въпрос има ли нужда, или не да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с "не знам / не мога да преценя". Едва 29% смятат, че има нужда от нова конституция, а 37% - че от такава няма нужда.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център "Тред" по поръчка на "24 часа", извършено в периода 29 август - 5 септември, в което са интервюирани по метода "лице в лице" 1008 пълнолетни българи.

mediapool.bg