Кламер БГ - Новини: ДПС се оказа крепител на кворума в парламента

ДПС се оказа крепител на кворума в парламента

България

|
Четв, 10 Септ 2020г. 13:32ч.
ДПС се оказа крепител на кворума в парламента

Депутатите от ДПС гарантираха кворума за началото на парламентарното заседание в четвъртък сутринта, но след два часа промениха решението си, излязоха от залата и Народното събрание трябваше да прекъсне работа.

Необходимият кворум в парламента в четвъртък първо бе подсигурен безпроблемно с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. Общо 127 депутати се регистрираха за началото на пленарното заседание при необходими 121 гласа. Единствено депутатите от БСП отсъстват.

През това време пред сградата на парламента вече се бяха събрали стотици протестиращи, които скандаираха "Оставка". В тази атмосфера парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), след като преди дни Стефка Стоева подаде оставка.

Кандидатите ще бъдат изслушани на открито заседание на правната комисия. Те трябва да са юристи и да не са работили за бившата "Държавна сигурност". Очаква се единствено управляващите да предложат кандидат. Изборът трябва да приключи до края на септември.

При гласуването на правилата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че повече от година Народното събрание не разглежда сигнал за несъвместимост на длъжности на един от членовете на изборната комисия, когото е избрал. Карадайъ не пожела да каже пред журналисти срещу кого е сигналът.

След това депутатите гласуваха отпускането на пожизнени пенсии от по 700 лева за четирима творци.

Така парламентът изчерпа дневния си ред за по-малко от два часа. Председателят Цвета Караянчева предложи депутатите да гласуват промените в бюджетните на здравната каса и държавното обществено осигуряване.

Тогава ДПС реши да демонстрира, че е крепител на кворума. Мустафа Карадайъ предложи точките да бъдат излъчвани пряко, защото темата е важна, но преди това да се направи поименна проверка на кворума, защото залата вече бе полупразна.

Депутатите от ДПС не бяха в залата за проверката и заседанието беше прекъснато.

mediapool.bg