Кламер БГ - Новини: БОЕЦ иска спиране на еврофондовете заради корупцията в България

БОЕЦ иска спиране на еврофондовете заради корупцията в България

България

|
Четв, 10 Септ 2020г. 13:32ч.
БОЕЦ иска спиране на еврофондовете заради корупцията в България

В четвъртък гражданското движение БОЕЦ ще протестира първо пред представителството на Европейската комисия в София, за да бъдат чути в Брюксел.

"Ще търсим гласност пред представителството на ЕК и ще искаме пряко включване по време на дебатитев Брюксел", казва адв. Камен Добрев от БОЕЦ пред националното радио.

БОЕЦ и съмишленици се събират от 10 часа пред представителството на Европейската комисия в София, за да проведат среща с представителите на европейските институции. Те ще поискат пряко да бъдат включени по време на дебатите в Европейския парламент и комисията LIBE, провеждащи се по същото време в Брюксел. От гражданското движение настояват за официална позиция и реакция на ЕК за случващото се в България.

"Едно автентично движение, каквото сме ние, иска да представи конкретни данни и сигнали. И досега сме внасяли сигнали",обясни адвокатът и припомни за сигналите за "Апартаментгейт", "Къщи за тъщи", къщата в Барселона и други.

"Искаме да знаем дали Европейската комисия и Европейския парламент имат смелостта да признаят болестта на държавата у нас. Призоваваме ЕК да спре финансирането, защото да се наливат средства в нереформирана държава е продължаване на агонията, това е лицемерие, така само се засилва мощта на задкулисието", казваДобрев.

Той заяви, че официално не е имало покана към БОЕЦ от страна на Отровното трио за "тайна среща за обединяване" преди днешния голям протест, но подчерта, че движението има ясна позиция по въпроса за партньорите.

"Да седнем на една маса с компрометирани във времето политици и политически субекти е лош сигнал. Става дума за принципна позиция. Ясно сме казали с кои субекти ще взаимодействаме", обясни адвокатът.

mediapool.bg