Кламер БГ - Новини: ГЕРБ пак внесе предложение за край на дерогацията на "Лукойл". ПП-ДБ: Ще се стигне до криза, разумно е в края на февруари

ГЕРБ пак внесе предложение за край на дерогацията на "Лукойл". ПП-ДБ: Ще се стигне до криза, разумно е в края на февруари

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 20:53ч.
ГЕРБ пак внесе предложение за край на дерогацията на "Лукойл". ПП-ДБ: Ще се стигне до криза, разумно е в края на февруари

ГЕРБ пак внесе предложение за край на дерогацията на

Ново предложение за прекратяване на дерогацията на "Лукойл" за ползване на руски петрол внесе в НС Делян Добрев от ГЕРБ. От ПП-ДБ обаче контрираха, че подобен ход може да доведе до криза на пазара на горива и добавиха, че дерогацията може да бъде отменена най-рано през февруари 2024 година.

За 3 дни да падне дерогацията

Справка на интернет страницата на парламента показва, че депутатът е депозирал в петък законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Предлага се в тридневен срок от обнародването на промените в "Държавен вестник” Министерският съвет да отмени дерогацията. Посочва се, че от отмяната на дерогацията "Лукойл Нефтохим Бургас” АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Предвидено е Агенция "Митници" да следи за изпълнение на задължението.

По-рано днес пред журналисти в парламента Добрев обяви, че ще внесе отново предложение за отмяна на дерогацията. Темата коментираха и от другите политически сили в парламента. От ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха за бързото отпадане на дерогацията, а "Продължаваме промяната-Демократична България" са на мнение, че това може да се случи най-рано през март.

Ивайло Мирчев: Реалистичният срок е краят на февруари

Реалистичният срок за прекратяване на дерогацията за руски петрол за "Лукойл Нефтохим Бургас" е до края на февруари 2024 г., а не веднага. Ще обсъдим този срок с правителството, защото предложението на Делян Добрев дерогацията да бъде прекратена след три дни може да доведе до криза на пазара на горива, коментира по-късно депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

"Надявам се за три дни Националната агенция по приходите да направи пълна проверка на износа на “Лукойл Нефтохим”, а до 10 дни да стане ясно кога особеният управител на държавата може да поеме оперативния контрол над рафинерията. Целта е той да гарантира доставките на неруски петрол и да поеме контрола над складовете", посочи депутатът.

"Не е вярно, че “Лукойл” започва да плаща данъци. Ще получим около 400 млн. лв. от началото на годината, а те са спечелили милиарди. Искаме си парите от "Лукойл" за години назад - става дума за над 4 млрд. лева, каза още той.

Пеевски с твърдения за про-Путин партии

"Партиите, които не подкрепят отпадането на дерогацията за "Лукойл", са про-Путин. А именно заради такива партии демокрацията може да си отиде от България".

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

Това коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски. Повод за думите му стана оповестяването на международен доклад, според който бургаската рафинерия се въползва от възможността да работи с руски петрол и нарушава европейските санкции като продава продуктите в страни от ЕС и дори в САЩ. Автори на заключенията са организацията "Глобъл Уитнес", българският Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух.

"Лукойл" е против войната на Русия в Украйна

Самата "Лукойл" обаче е частна независима частна компания, чиято политика не просто не следва политиката на Кремъл, но и в отделни казуси коренно се различава от нея. В пролетта на 2022 година "Лукойл" прикани президентът Владимир Путин да спре войната си в Украйна, предаде Си Ен Ен. Бордът на шефовете разгласи изказване до акционерите, личния състав и клиентите си, в което "приканва за по-скорошно преустановяване на въоръжения спор".

"Изразяваме нашата съпричастност към всички жертви, наранени от тази покруса. Силно поддържаме примирието и уреждането на проблемите посредством договаряния и дипломация", се показва в документа на "Лукойл".

Какво се твърдеше в доклада, на който се обляга Пеевски?

Според документа бургаската рафинерия произвежда горива и масла от евтината руска суровина, изнася ги уж за страни извън Европейския съюз, а след това претоварва нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се заметат следите през новорегистрирани кораби или плаващи под различни флагове, след което горивата влизат в Европейската общност и стигат дори до САЩ.

Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като руска петролна фирма в страната се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл, писа вчера изданието "Политико".

Изводите бяха потвърдени в четвъртък от премиера Николай Денков. Той коментира, че тези неща се знаят, но правителството не може да направи нищо, защото няма контрол над операциите по море.

В отговор Пеевски даде да се разбере, че смята това за оправдание. Според него решението е просто – спира се производството и няма проблем с износа.

"Виждаме от тези международни разследвания, че всичко, което говорим, е факт. И това трябва да приключи веднага. Обяснения в стила: "Ама това е станало навънка, тука няма проблем, митниците не са констатирали такова нещо". Е, ако не се произвежда това гориво тука, ще може ли да излиза? Ако се спре това производство по този начин, няма да излиза", каза той.

Още по темата:

"Нефтохим" уличен в ембаргова схема, кабинетът знае, а рафинерията отрича

Пеевски се обяви за незабавно прекратяване на дерогацията за "Лукойл". Това е поредният път, в който той говори по темата. Наскоро заедно с депутата от ГЕРБ Делян Добрев Пеевски заплаши, че дерогацията ще бъде отнета. След това двамата заявиха, че компанията се е съгласила да плати няколкостотин милиона лева данъци.

Правителството е против бързо премахване на възможността за работа с руски петрол. От кабинета твърдят, че това трябва да се случи постепенно, за да може рафинерията да си набави суровини с различен произход. В четвъртък Денков коментира, че срокът на дерогацията е скъсен до октомври догодина, за да се премине плавно към работа с неруски петрол.

Пеевски обаче намекна, че ще настоява това да се случи доста по-бързо.

"За нас трябва да се случи веднага това нещо. И трябва да има съгласие. Защото, ако това не се случи, партиите които не го подкрепят, са про-Путин партии. И както се казва, днес е Десети ноември, демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България", заяви той.

Делян Добрев отново ще предложи отпадане на дерогацията

Радвам се, че Европейската комисия започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин. Това коментира в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който е и председател на Комисията по енергетика.

Добрев обясни, че ЕК дава възможност за България, ако прецени да даде дерогация, и посочи, че дерогацията не е дадена от ЕК, а от Министерския съвет. Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той.

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира "Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и вчера в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към "Демократична България".

Добрев припомни, че от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът.

ПП-ДБ призовават НАП и "Митници"-те да започнат веднага разглеждане на всички сделки на "Лукойл"

Ние призоваваме Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да започнат веднага разглеждане на всички сделки, които са сключени от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация. Това коментира Радослав Рибарски, депутат от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България" и член на Комисията по енергетика в парламента.

Рибарски посочи, че ако има злоупотреби, законодателството е ясно, че ако има нарушение на санкциите или дерогацията, може да се пристъпи към назначаване на особен управител в "Лукойл" от страна на държавата.

Сроковете или внезапното прекратяване на тази дерогация не е разумен подход, предвид това, че идва зима и трябва да бъдат подсигурени доставките за населението, коментира депутатът.

Ще предложим, ако срокът е проблем, допълнително скъсяване, евентуално след зимните месеци, през март. Това е нещо, което на нас ни се струва разумно в сегашната ситуация, обясни Рибарски.

БСП: Ако някой е нарушавал дерогацията, е необходимо да има разследване

Ние от БСП подкрепяхме дерогация, защото това осигуряваше стабилност на енергийния пазар не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия. Това каза Драгомир Стойнев от „БСП за България“.

По думите му "част от сглобката твърдят, че представители на правителството са се облагодетелствали относно съществуването на дерогацията". По думите му трябва да се изясни дали правителството е подпомагало "Лукойл“ да нарушава дерогацията.

Ние гласувахме дерогацията да остане, защото считаме, че след като е дадена такава възможност на България от Европейската комисия, България трябва да се възползва от тази възможност. Ако Европейската комисия са открили някакви схеми, както се изказа акад. Денков, и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушение трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност, заяви Павела Митова от "Има такъв народ“.

Попитана дали има информация за такива нарушения, Митова отговори с: „за момента аз нямам такава информация“. След като ЕК прави разследвания, смятам, че трябва да я оставим да си направи разследванията, да установят фактите и събитията, които са произтекли от тези нарушения, и на лицата, които са замесени в такива схеми, ако има такива, трябва да бъдат санкционирани, каза Митова.

mediapool.bg