Кламер БГ - Новини: Жълт и оранжев код за силен вятър в почти цялата страна

Жълт и оранжев код за силен вятър в почти цялата страна

България

|
Съб, 11 Ноем 2023г. 08:41ч.
Жълт и оранжев код за силен вятър в почти цялата страна

Снимка: НИМХ

Жълт и оранжев код за силен вятър днес – 11 ноември, в почти цялата страна обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението от първа степен (жълт код) е в сила за областите Бургас, Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, както и за части от Благоевград, Варна, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Сливен, София-област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.

Предупреждение от втора степен (оранжев код) е в сила за областите Добрич, Кюстендил, Перник, Силистра, София-град, София-област.

Поривите на вятъра в областите с жълт код ще достигат до 20 - 24 м/сек, а в тези с оранжев код - до 29 м/сек.

Времето в събота ще е ветровито с умерен и силен югозападен вятър.

През по-голямата част от деня облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, в планинските райони от Западна България - значителни по количество.

Максималните температури все още ще са високи, предимно между 14° и 19°, в София - около 15°.

В резултат на валежите ще има краткотрайни повишения на речните нива, като по-съществени те ще са в планинските части от Дунавски басейн, във водосборите на реките северно от Бургас, в планинските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На 12 ноември (неделя) речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане ще има незначителни повишения в долните течения на реките Марица и Тунджа, както и в долните течения на основните реки на Западнобеломорски басейн. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, уточняват от МОСВ.

mediapool.bg