Кламер БГ - Новини: "Трейс" отпадна от търга за новата детска болница

"Трейс" отпадна от търга за новата детска болница

България

|
Пон, 13 Ян 2020г. 13:20ч.
"Трейс" отпадна от търга за новата детска болница

Консорциумът с водещото участие на "Трейс груп холд" АД отпадна от надпреварата за изграждането на Национална детска болница. Това стана ясно при при отварянето на ценовите предложения на участниците в обществената поръчка на здравното министерство в петък. Като фаворит в поръчката се очертава консорциумът "Детско здраве" с водещото участие на "Главболгарстрой" АД, който е дал по-ниска цена - 77 839 442, 89 лева без включен ДДС спрямо цена от 79 534 997, 45 лева без ДДС на конкурентния консорциум с мексиканско участие "Детска болница София".

Консорциумът на "Трейс" не беше допуснат до отваряне на ценовото предложение, тъй като в хода на процедурата от комисията е установено, че той не отговаря на предварително обявените условия. Причината е, че участникът няма необходимия предходен опит и е изпълнявал основно дейности по саниране и подмяна на дограма на болнични обекти, но не и същински строителни дейности.

До 10 дни министърът на здравеопазването ще излезе с решение за избор на изпълнител на обществената поръчка.

Същевременно гражданска инициатива за спиране на проекта за доизграждането на бъдещата детска болница върху стар строеж набира все по-голяма подкрепа. Хиляди граждани и десетки организации настояват Министерството на здравеопазването да спре поръчката, защото тя не гарантира строителството на качествена, безопасна и отговаряща на съвременните разбирания детска болница. Родители, лекари и медицински специалисти, архитекти и инженери настояват да се направи проект на нова и модерна болница, отговаряща на съвременните потребности и тенденции в педиатрията.

mediapool.bg