Кламер БГ - Новини: Проблемите пред детската болница не могат да се решат с дарителски пари

Проблемите пред детската болница не могат да се решат с дарителски пари

България

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 14:44ч.
Проблемите пред детската болница не могат да се решат с дарителски пари

Проблемите пред детската болница не могат да се решат с дарителски пари

Националната гражданска инициатива "За Истинска детска болница" и Националната мрежа за децата излязоха с обща позиция относно обявената от фондация "Даная” започваща инициатива за публично-частно партньорство за набиране на дарения за изграждане на национална детска болница. Двете организации изпратиха становището си до Министерския съвет и Министерството на здравеопазването и поискаха отговори от премиера и здравния министър относно визията им за реализацията на проекта и развитието на детското здравеопазване.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Уважаеми акад. Денков,

Уважаеми проф. Хинков,

Във връзка с обявената от Фондация „Даная“ по време на среща с акад. Денков инициатива за създаване на публично-частно партньорство за построяване на Национална детска болница, ние от Национална мрежа за децата и Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница” бихме искали отново да обърнем внимание на някои теми, които комуникираме в последните месеци.

В България има средства, но няма качествени процеси, политическа воля и експертиза в управлението на детското здравеопазване. В тази връзка настояваме институциите, ангажирани с процеса на създаване на Национална детска болница, да дадат ясен публичен отговор на следните въпроси:

Вие в качеството си на министър-председател и министър на здравеопазването смятате ли, че действително е необходим дарителски ресурс за изграждане на Национална детска болница?

Какви са финансовите изчисления, на база на които е направена тази преценка?

Какво би било реалното участие на държавата в един подобен проект?

Защо тази хипотеза не е споделяна до момента?

От началото на процеса по създаване на национална детска болница стана пределно ясно че проблемът с нейното изграждане не е, че няма достатъчно пари, които да се търсят от дарители, а липсата на добро управление.

Нещо повече, включването на Европейската инвестиционна банка като партньор е своеобразна гаранция за финансирането на строителството и оборудването на болницата.

Към момента ние като организации и обединения на различни експерти сме установили и се борим за преодоляване на следните дефицити:

Липсва кадрова програма за осигуряване на детското здравеопазване – в това число и на бъдещата Национална детска болница – както с професионалисти по здравни грижи и лекари, така и поддържащи парамедицински професии;

Липсва план как съществуващите в момента високо специализирани детски клиники, разпръснати в различни лечебни заведения, да бъдат инкорпорирани в бъдещата Национална болница така, че да създадат реално функциониращ мултидисциплинарен екип с най-високо ниво на компетентност;

Липсва концепция за правната форма на бъдещата болница;

Липсва концепция за реформа във финансирането на детското здравеопазване като цяло и на Националната детска болница в частност, така че парите да обслужват нуждите на децата, а не на системата;

Липсва прозрачност в работата на Министерството на здравеопазването по проекта за строеж на Национална детска болница.

От създаването на Обществения съвет до момента Министерството системно не сътрудничи на работата на съвета, а документацията, която получаваме, стига до нас след огромни усилия и натиск. Успоредно с това станахме неволни свидетели на кореспонденция, с която директорът на ЗИКДБ Николай Борисов предоставя черновата на анализа на нуждите на детското здравеопазване на Илко Семерджиев. Не сме информирани каква е ролята на г-н Семерджиев в процеса по изграждане на НДБ и сме задали въпрос по темата по реда на ЗДОИ.

Нито един от тези проблеми не може да се реши с дарителски пари. Решенията изискват държавата да проведе трудни реформи и да придаде смисъл на понятието „приоритет“, което в момента е кухо. Това е посоката, в която активно работим, използвайки механизмите на Обществения съвет и с ясно съзнание за всичките им ограничения.

Преди два месеца Министерският съвет прие Национална здравна стратегия, която предвижда в следващите 7 години държавата да инвестира 101, 5 млрд (сто и един милиарда и половина) лв. в реформиране на здравеопазването. Кога Министерският съвет е честен – когато казва, че ще налее над сто милиарда в здравната система (включително за строеж и оборудване на Националната детска болница) или когато се включва в публично послание, че за да имаме Национална детска болница, ние, гражданите, ще трябва да съфинансираме създаването ѝ освен с данъците си, и с дарителски средства?

Настояваме Вие, акад. Денков, като министър-председател, да поемете личен ангажимент за наблюдение на провеждането на необходимите реформи в детското здравеопазване.

Настояваме министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков да даде публично обяснение кои са неофициалните му съветници по проекта за изграждане на НДБ и в частност – каква е ролята на д-р Илко Семерджиев.

Настояваме Министерството на здравеопазването да изпълни ангажимента си към Обществения съвет и незабавно да даде административен ход на предложенията, които съветът системно внася след всяко свое заседание.

Очакваме незабавна реакция по поставените въпроси.

С уважение,

Национална мрежа за децата

Национална гражданска инициатива За истинска детска болница

mediapool.bg