Кламер БГ - Новини: Тошко Йорданов: Шофьорчето Борисов, Джипко Бибипков, пак не дойде

Тошко Йорданов: Шофьорчето Борисов, Джипко Бибипков, пак не дойде

България

|
Пет, 16 Апр 2021г. 18:52ч.
Тошко Йорданов: Шофьорчето Борисов, Джипко Бибипков, пак не дойде

"Страхливецът Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибипков днес не дойде в парламента – за пореден път. Прекрасно е, че е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие".

С това изказване от парламентарната трибуна в петък председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов разкритикува отсъствието на премиера Бойко Борисов, който трябваше да бъде изслушан в пленарна зала за подготовката на Националния план за възстановяване. Въз основа на плана България се очаква да получи 12 млрд. лв. от ЕС, а крайният срок за изпращането на документа в Брюксел е 30 април.

Вместо да дойде в залата, Борисов обяви, че излиза в отпуск и прати на отчет заместника си Томислав Дончев. Това обаче възмути анти-ГЕРБ мнозинството. В резултат обсъждането на несъстоялото се изслушване прерасна в парламентарен хаос, с куп нарушения на процедурата и размяна на обиди в битов стил.

Думите на Тошко Йорданов бяха посрещнати с голямо недоволство от ГЕРБ - СДС, чиито депутати тропаха по банките. Депутатът от "Има такъв народ" обаче обяви, че е готов да си понесе глобите и санкциите за изказванеето си и за обидните квалификации към Борисов.

Към тях се присъедини и съпартиецът на Йорданов Филип Станев. Той първоначално насочи репликата си към Лъчезар Иванов от ГЕРБ. "Вие сте джентълмен, интелигентен човек, неслучайно носите прозвището "Мозъка", дръжте се по-възпитано", подигра се Станев с Иванов. После се обърна към депутатите от ГЕРБ: "Искам да ви кажа с широка усмивка оттук – днес се оказа, че бистришкият тигър (Бойко Борисов, б. р.) е един най-обикновен страхлив заек от Банкя!".

Купищата процедурни нарушения в залата доведоха до искане да се обяви почивка, защото не е ясно какво се обсъжда – докладът за плана или проекторешение, изчетено изненадващо от трибуната от Мая Манолова, без да е внесено официално и да е включено в дневния ред.

Почивка в крайна сметка не бе обявена от председателя Ива Митева, но въпреки това депутатите сами решиха да прекъснат заседанието, за да се изясни каква точка се разисква и дали я има в дневния ред.

След почивката зам.-председателят на парламента Татяна Дончева успя да въведе ред в залата и подложи на гласуване решението за задължително изслушване на Борисов, което според ГЕРБ е нарушение на процедурата. В крайна сметка решението бе прието, което значи, че Борисов трябва да се яви в залата в сряда 21 април, за да докладва за плана за възстановяване. Дончева отказа да допусне за изслушване по темата вицепремиера Томислав Дончев.

mediapool.bg