Кламер БГ - Новини: "Топлофикация София" спешно търси 230 млн. лв. за мръсни емисии

"Топлофикация София" спешно търси 230 млн. лв. за мръсни емисии

България

|
Пон, 21 Фев 2022г. 19:37ч.
"Топлофикация София" спешно търси 230 млн. лв. за мръсни емисии

"Топлофикация София" спешно търси 230 млн. лв., с които през март и април трябва да закупи квотите въглеродни емисии, които е отделила през 2021 г. Ако до края на април тази година не се закупи квотата, ще последват евроглоби, възлизащи на по 100 евро на ден, в резултат на които сумата ще се удвои. Това стана ясно в понеделник по време на изслушване на Александър Александров, изп.-директор на дружеството пред комисията по инженерна инфраструктура пред Столичния общински съвет. Дружеството вече е опитало да вземе кредити, но финансовите институции са му отказали.

Проблемът

"Все още стои много сериозно открит въпроса с необходимост за закупуване на емисии за цялата 2021 г. По наши разчети и по цени, които са към днешна дата, имаме необходимост от около 230 млн. лв., за да бъдат закупени тези емисии. Тези 230 млн. лв. и закупуването на емисии трябва да се случи в месеците март и април…Незаверяването на необходимите квоти към 1 май, когато изтича периода, който ни е позволен - освен стойността на самите емисии се добавя и допълнителна глоба от по 100 евро на ден. Т.е., ако ние имаме недостиг от 230 млн. лв. и не се справим към края на април, това означава, че тази сума би се удвоила”, предупреди Александър Александров по време на заседанието.

ББР отказала заем

От думите на Александров стана ясно, че дружеството е поискало заем от Българската банка за развитие, но им е отказан.

“Рестрикциите, които има ББР към момента по-скоро не позволяват. Получихме от тях директен отказ”, каза Александров.

По време на първия служебен кабинет “Янев”, когато министър на икономиката бе настоящия премиер Кирил Петков на ББР бе наложен таван заемите, които отпуска да не могат да надвишават 5 млн. лв. и да се стимулира само малкия и среден бизнес. През май миналата година Петков обяви, че близо 1 милиард лева кредити са дадени на 8 компании, повечето от които свързани с Георги Гергов, Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и Георги Самуилов.

По време на изслушването в понеделник Александров посочи, че дружеството се е опитало да вземе и заеми от търговски банки.

”Към днешна дата апетитът на банките не е много голям”, каза той.

По време на изслушването стана ясно, че задълженията на дружеството за природен газ към края на февруари са за общо 1.103 млрд. лв. От тях към БЕХ са за 903.6 млн. лв., а към „Булгаргаз“ - 199.7 млн. лв.

Към края на февруари недовзетия приход от природен газ, поради по-високите цени на природен газ и въглеродни излъчвания по отношение на одобреното от КЕВР, е близо 411 млн. лв., като очакванията са до края на регулаторния период те да достигнах близо 491 млн. лв. Ако дружеството бъде компенсирано от държавата за периода декември - март с прогнозно близо 139 млн. лв. ще остане недовзет приход за възстановяване в размер 352 млн. лв.

Реакции

“Ясно е, че са нужни изключително бързи мерки на общинско и държавно ниво за спасяване на Топлофикация, но заедно с това ГЕРБ, които все още управляват София и продължително време държаха властта в държавата, трябва да поемат цялата отговорност за дългите години на съсипване на Топлофикация, които доведоха до днешното положение. Отговорността, за това, че за пореден път губещи ще бъдат обикновените граждани, които през сметките за отоплението или през данъците, ще заплатят загубите от провалите на Борисов, Фандъкова и ГЕРБ”, коментираха в позиция общинските съветници в комисията от ДБ.

mediapool.bg