Кламер БГ - Новини: Кунчев: При влошаване на епидемичната обстановка мерките могат да бъдат върнати

Кунчев: При влошаване на епидемичната обстановка мерките могат да бъдат върнати

България

|
Вт, 22 Фев 2022г. 11:27ч.
Кунчев: При влошаване на епидемичната обстановка мерките могат да бъдат върнати

Кунчев: При влошаване на епидемичната обстановка мерките могат да бъдат върнати

При влошаване на ситуацията, мерките срещу Covid-19 могат да бъдат върнати, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред бТВ. В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че зеленият сертификат отпада от 20 март.

"Създава се впечатление, че действаме реактивно, под натиска на някого. Анализите се правят всяка седмица, заповеди с промени в мерките излизат всяка седмица. Със или без протести, този процес върви непрекъснато", каза още той.

Кунчев допълни, че не очаква да се появи нов по-заразен вариант на вируса. "Ако очакваме нещо лошо, то ще е през есента", добави той.

По думите му смъртността у нас е притеснително висока, а страната е минала границата от 35 хил. починали.

"Остава едно впечатление, че от 20 март вдигаме ръце и няма да се занимаваме с коронавирус. Усилията за повишаване на ваксинационното покритие трябва да продължат. Ако сме както в момента с 30% обхват, ще имаме проблеми в сферата на туризма, никой няма да иска да идва тук", каза Кунчев.

На въпрос дали ще отпадне задължителната карантина, Кунчев отговори, че можем да мислим в тази посока само ако има високо ваксинационно покритие. "За да пуснете един човек, доказано положителен, трябва да сте сигурни, че всички, с които се срещне, са защитени", каза той.

mediapool.bg