Кламер БГ - Новини: МВР се прицели в заместник на Фандъкова

МВР се прицели в заместник на Фандъкова

България

|
Вт, 22 Фев 2022г. 12:57ч.
МВР се прицели в заместник на Фандъкова

Дончо Барбалов, Снимка: БГНЕС

Полицията разследва харченето на такса смет от Столична община, съобщи МВР. Става дума за над 84,5 млн. лв. Това са пари, събрани от предишни години. Според данните на полицията тези средства не са били харчени по предназначение, тъй като са постъпвали в обща сметка на кметството и не са давани само за сметосъбиране и подобни дейности.

Това е изцяло в ресора на столичния зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов. Макар да не е е споменат с името си в съобщението на МВР, в него се говори за "неправомерни действия на столичен заместник-кмет". Полицията е изпратила събраните материали в прокуратурата, където трябва да преценят дали да се образува дело. Към момента от държавното обвинение няма реакция.

Според общината в тази практика няма нарушение. Те твърдят, че могат да харчат т.нар. "недобори", т.е. парите от закъснелите плащания на общо основание и не е задължително те да се дават само за почистване и сметосъбиране.

От общината заявиха, че тъй като в случая става дума за пари за изминали периоди, вместо тях са харчени собствени средства от бюджета. След това "недоборите" са използвани, за да се възстановят тези суми.

"Събирането на тези вземания в следващи бюджетни години възстановява изразходваните собствени средства и не би следвало да се счита целеви приход за годината, в която постъпва. Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори отново към дейности по екология и озеленяване", пише в становището им.

От кметството допълват, че всичките им финансови отчети са били проверени от Сметната палата. В заключенията на одиторите нямало препоръки за парите от такса "смет".

В същото време обаче има становище на Сметната палата, в което се заявява, че тези средства са целеви и трябва да се харчат само за подобни дейности.

"Категорично е становището на Сметната палата и по въпроса, че задълженията от такса за битови отпадъци, които се погасяват не в годината, за която се дължат, не водят до загубване на целевия характер на набраните средства", пише в него.

mediapool.bg