Кламер БГ - Новини: "Топлофикация София" има три дни да обясни как ще коригира ДДС в изравнителните сметки

"Топлофикация София" има три дни да обясни как ще коригира ДДС в изравнителните сметки

България

|
Съб, 17 Септ 2022г. 08:06ч.
"Топлофикация София" има три дни да обясни как ще коригира ДДС в изравнителните сметки

Енергийният регулатор даде три дни срок на "Топлофикация София" да обяви как точно ще коригира годишните изравнителни сметки за потреблението в периода от 1 май 2021 г. до края на април 2022 г., в които общинското дружество начисли 20 процента ДДС при положение, че от 9 юли ставката на данъка върху добавената стойност бе намалена на 9%.

В края на август стана ясно, че топлофикацията в сметките за доплащане е начислила старата ставка, а всъщност трябва да е намалената. След консултации с Министерството на финансите дружеството обяви, че ще коригира изчисленията и разликата ще бъде представена като кредитно известие и може да бъде възстановена или в брой на каса или да остане за плащане на следващи сметки. Повече от две седмици по-късно обаче "Топлофикация София" не е изготвила тези корекции, но вече изпрати на абонатите си новите фактури за потреблението през август.

В четвъртък омбудсманът Диана Ковачева, която първа алармира за проблема, призова компанията да представи ясни коригирани сметки за годишното потребление. В петък за същото настояха и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Във връзка с високия обществен интерес и след получени запитвания относно корекцията на ставката на ДДС от 20% на 9% в годишните изравнителни сметки за топлинна енергия на клиентите на "Топлофикация София", председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов изиска от ръководството на дружеството да предостави цялостна информация по този важен за потребителите въпрос", съобщиха от КЕВР.

Комисията изисква от общинската фирма да каже в какъв срок клиентите й ще получат коригирана данъчна фактура с отразена ставка от 9% ДДС върху дължимите суми за топлинна енергия.

Изискани са разяснения и за начина, по който дружеството ще информира клиентите за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Регулаторът очаква и изчерпателна информация за броя на засегнатите от корекциите клиенти и каква е общата стойност на направените корекции.

Допълнително дружеството трябва да даде разяснения и по въпроса на кои фактури, на какво основание и в кои случаи ще бъдат начислявани лихви за просрочие, допълват от КЕВР.

"Топлофикация София" ще трябва също така да представи образец на фактурa, в която да бъде ясно посочен начинът, по който клиентите ще бъдат информирани за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Иванов изисква от шефа на топлофикацията Александър Александров цялата необходима информация в тридневен срок.

mediapool.bg