Кламер БГ - Новини: Силна буря удари Бургаско, Поморие е без ток (видео)

Силна буря удари Бургаско, Поморие е без ток (видео)

България

|
Съб, 17 Септ 2022г. 22:23ч.
Силна буря удари Бургаско, Поморие е без ток (видео)

Силна буря удари Бургаско, Поморие е без ток (видео)

Силна буря удари Бургас и Поморие. Изкоренени са стотици дървета, отнесени са десетина лодки и яхти в морето, както и покриви на сгради, рекламни съоръжения и малки павилиони.

В Поморие има затворени пътища и няма ток. Прекъснато е и движението на влаковете между Дружба и Долно Езерово.

За радост няма бедстващи хора, а пострадалите са единици и то леко. Това става ясно от съобщение на областната

управа в Бургас.

Бурята е връхлетяла внезапно област Бургас около 17 часа и е преминала за десетина минути. Скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

Най-тежко е положението в Поморие - пътните артерии са блокирани от паднали дървета и големи количества дъжд, електричеството е прекъснато. Кметът на Поморие Иван Алексиев свика кризисния щаб за предприемане на спешни действия за нормализиране на обстановката.

В останалите общини от област Бургас положението е по-спокойно, въпреки че има паднали дървета и в по-малки населени места електричеството е било прекъснато, посочват от областната управа.

През периода на вилнеещата буря в областния дежурен център са постъпили множество сигнали.

Десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е веднага акция от Спасителния кризисен център-Варна. Катер "Спасител-2", позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на инцидента, но хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек и той е добре, се казва в съобщението на областния управител на Бургас.

Сигнал е получен и за блокирано семейство на остров Св. Иван, което отишло там на разходка. То вече е евакуирано и е в безопасност.

Над 70 са сигналите за паднали дървета в Бургас и останалите общини получени в областната управа. Отделно в община Бургас са подадени над 130 сигнала.

16-годишно момче е пострадало на спортна площадка в комплекс "Изгрев" от батут. То е със счупена ключица и няма други сериозни наранявания.

В същия жилищен район жена е с порезни рани от счупени стъкла.

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от силните пориви на вятъра, но са извадени на брега в добро състояние.

Две жени от Поморие са приети в болница след инцидент в басейн, станал по време на бурята.

Поради паднал стълб върху контактната мрежа, вследствие на силната буря, е преустановено движението на влаковете между Дружбаи Долно Езерово, част от жп линията София - Пловдив - Бургас, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Своевременно е организиран превоз на пътниците с автобуси в участъка.

Падналият стълб е собственост на "Лукойл - България". Работи се по остраняването на щетите, възстановяването на контактната мрежа и движението на влаковете.

Няма избягали змии от разрушения от буря терариум в парка "Езеро" в Бургас, успокоиха от общината. Всичките влечуги са прибрани. Пострадала е единствено конструкцията от ураганния вятър.

Ангажирани са всички служби в отстраняването на щетите от пороя и ураганния вятър. Много доброволци също са се включили в подпомагане на аварийните служби. Обстановката постепенно се нормализира.

mediapool.bg