Кламер БГ - Новини: "Дел" обмисля да се продаде на "ВиЕмУеър", от която притежава 80%

"Дел" обмисля да се продаде на "ВиЕмУеър", от която притежава 80%

Технологии

|
Вт, 30 Ян 2018г. 13:50ч.
"Дел" обмисля да се продаде на "ВиЕмУеър", от която притежава 80%

Технологичният гигант "Дел" (Dell) изглежда готов да се върне на публичния пазар по доста сложен начин, съобщава изданието engadget.com. Източници на СиЕнБиСи сочат, че фирмата проучва възможности за "обратното сливане" с "ВиЕмУеър" (VMware). Ако това се случи, производителят на системи за виртуализация, който е 80% собственост на "Дел" и с пазарна стойност около 60 милиарда долара, ще купи родителската компания и тя ще се стане публична. Такъв ход би позволил на корпорацията от американския гр. Остин да изплати частично дълг с вноска от около 50 млрд. долара.

Запознати коментират, че на масата има редица алтернативи, включително пряко публично предлагане, други поглъщания (участници не се посочват) или "Дел" да изкупи останалите 20% от "ВиЕмУеър". Продажба на външна компания обаче е малко вероятна. Не се очаква и отказ от големия дял във "ВиЕмУеър".

Обратното сливане е една от най-сериозните опции за "Дел", но то ще покаже колко неща са се променили в рамките на няколко години. Корпорацията стана частна в момент, когато търсеше свободата да се преструктурира без натиска, който идва с публично търгуваните ценни книжа. В навечерието на 2018 г. "Дел" обяви 941 млн. долара нетна загуба за последното тримесечие, което отчасти се дължи на изплащане на дълг от 1,7 млрд. долара. Компанията обаче е в по-добра позиция, отколкото през 2013 г. И със сигурност е по-малко зависимост от пазара на компютри. Така обратното сливане може да се превърне в инструмент за намаляване на разходите и набиране на средства, които иначе биха били недостъпни.

mediapool.bg