Кламер БГ - Новини: Бил Гейтс поддържа правителството в спора за защитата на iPhone

Бил Гейтс поддържа правителството в спора за защитата на iPhone

Технологии

|
Ср, 14 Фев 2018г. 15:45ч.
Бил Гейтс поддържа правителството в спора за защитата на iPhone

Основателят на "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс вярва, че компаниите трябва да съдействат на правителството в случаите, които налагат това. Индиректно, той призова "Епъл" (Apple) да даде достъп на службите до криптираните телефони iPhone, предаде Бизнесинсайдър в сряда.

Повод за коментара на Гейтс е воденият от 2015 г. спор около искането на правителствените служби в САЩ за достъп до криптирани данни в телефоните на разследвани лица.

"Компаниите трябва внимателно да преценят дали тяхното мнение е по-важно от това на правителството и от неговата възможност безпроблемно да действа в ключови области", коментира основателят на "Майкрософт". Според него разработчиците проявяват голям ентусиазъм при внедряването на анонимните финансови транзакции и защитават правото на поверителна комуникация дори на масовите убийци, като отричат възможността правителството да оказва легитимен контрол.

Според Гейтс, в случая с отказа на "Епъл" да декриптира устройства на свои клиенти не става въпрос на възможност, а за желание.

Въпреки че бившият шеф на "Майкрософт" е известен като визионер оптимист, той коментира опасенията си от новите заплахи, с които обществото може да се сблъска. Например малки групи от хора, облагодетелствани от технологиите, които биха могли да причинят големи щети. Такива групировки могат да използват ядрено, биологично и кибер оръжие, което да засегне милиони и дори милиарди хора, смята той.

»

mediapool.bg