Кламер БГ - Новини: "Хуауей" демонстрира първата кола, управлявана от смартфон

"Хуауей" демонстрира първата кола, управлявана от смартфон

Технологии

|
Четв, 22 Фев 2018г. 17:55ч.
"Хуауей" демонстрира първата кола, управлявана от смартфон

Един от световните технологични лидери "Хуауей" (Huawei) демонстрира първата кола, която се управлява от смартфон с изкуствен интелект, съобщиха от компанията.

Проектът се нарича RoadReader. За разлика от други безпилотни автомобили, които просто забелязват препятствията, технологията на "Хуауей" превръща луксозния седан Porsche Panamera в безпилотно превозно средство, което не само вижда, но съществено разбира заобикалящата среда. Това означава, че може да различава между 1000 различни обекта, сред които котка, куче, топка, мотор, храни и други, твърдят от компанията.

Проектът използва предимствата на изкуствения интелект в Huawei Mate 10 Pro, който позволява автоматично разпознаване на обектите.

Повечето автономни автомобили, които в момента се разработват, разчитат на изчислителната мощ на целево създадени чипове, които се правят от външни технологични доставчици, твърдят от "Хуауей".

"Нашият смартфон вече е изключителен при разпознаване на обекти. Искахме да видим дали за кратък период от време можем да го научим не само да управлява кола, но и с възможностите на изкуствения интелект, да разпознава определени обекти и да се научи да ги избягва", коментира Андрю Герихи, главен маркетинг директор на "Хуауей" за Западна Европа.

"Хуауей" ще представи проекта RoadReader и възможностите на автомобила на мобилния конгрес в Барселона (MWC 2018) от 26-и до 27-и февруари тази година. Присъстващите ще могат да направят тест драйв на автомобила, обучавайки го да разпознава и маневрира около определени обекти.

mediapool.bg