Кламер БГ - Новини: Ботове спорят с ботове за НАТО

Ботове спорят с ботове за НАТО

Технологии

|
Пет, 08 Септ 2017г. 15:16ч.
Ботове спорят с ботове за НАТО

Двама от всеки трима потребители на "Туитър", които пишат на руски за присъствието на НАТО в Източна Европа, всъщност са ботове - софтуерни програми, които имитират човешко поведение в социалните медии и могат да манипулират общественото мнение заедно с троловете и фалшивите новини. Това се посочва в доклад на базирания в Рига център на НАТО за стратегически комуникации.

Според центъра тези ботове стоят зад 84% от всички съобщения на руски език. Англоезичното пространство също е тежко засегнато – една четвърт от всички акаунти вероятно са механични и са отговорни за 46% съобщенията на английски по тази тема.

Според доклада

социалната мрежа Туитър (Twitter) на руски език се контролира по-малко ефективно отколкото на английски.

Високата активност на "автоматичните" профили обаче не е свързана с някакви конкретни координирани кампании с използването им. Внушителна част от пусканите от тях съобщения дори са аполитични, но така разговорът на темата НАТО в Балтика се задръства със спам.

Това отблъсква хора от рускоезичните среди, които биха ползвали социалната мрежа за микросъобщения като източник на информация и демократична платформа за дебат, обезсмисля статистиката на анализаторите и обърква политици и журналисти, се посочва в доклада, който е публикуван под заглавие "Роботролене".

Авторите на доклада са анализирали хиляди туитове, в които се споменава НАТО и някоя от четирите държави – Полша, Естония, Латвия и Литва, в периода 1 март - 30 август 2017 година.

Активните потребители са 11 600, от които една четвърт пишат на руски. Използващите този език са два пъти по-активни.

Центърът на НАТО е установил, че 70% от рускоезичните профили и 28% от англоезичните

всъщност са програми. Руските ботове създават 84% от всички съобщения за НАТО и четирите анализирани страни. При англоезичните този процент е 46%.

Тези високи показатели отчасти се обясняват с автоматичното публикуване на линкове към

статии с #news и #новости, с взаимното цитиране помежду им или с кампании за създаване на повече "достоверност" на определени профили.

"Разговорът в Туитър" за новините, свързани с НАТО, е предимно между ботове, говорещи с други ботове, ботове, популяризиращи съдържанието на трети страни, и ботове, които постепенно изграждат по-правдоподобни профили.

Много от ботове са създадени през 2011-2012 г., което означава, че са действали повече от пет години. Те се разпознават и по това, че често са почти идентични и в един и същи момент започват да бълват едно и също съдържание. Ако бяха на английски език, вероятно биха били докладвани, но мониторингът на канали, различни от английски, е по-слаб.

Това се очертава като проблем, тъй като в авторитарни страни социалните мрежи са алтернативно пространство за изразяване на възгледи. Когато това пространство е доминирано от ботове, фалшиви новини и налагане на определени тези в огромни мащаби, тази функция изчезва.

В рускоезичните съобщения се набляга на новините са военни учения, разполагането на войски и леки инциденти с войници. В англоезичните се обсъждат основно въпроси от американската вътрешна и външна политика, като например коментарите на президента Доналд Тръмп за НАТО и неговата визита в Полша през юли.

mediapool.bg