Кламер БГ - Новини: В Дубай бе тествано първото летящо такси

В Дубай бе тествано първото летящо такси

Технологии

|
Четв, 28 Септ 2017г. 21:19ч.
В Дубай бе тествано първото летящо такси

Първи тестови полет на летящо безпилотно такси бе извършен в понеделник в Дубай, предаде "Бизнес инсайдър".

Гигантският пътнически дрон извърши петминутен полет на 200 метра височина над крайбрежния парк Джумейра, за да демонстрира как би могло да изглежда пътуването в градска среда с електрическо автономно летящо такси. Това стана в присъствието на престолонаследника шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Двуместното возило има 18 витла, монтирани радиално в голям обръч над кабината. Машината се захранва от девет батерии, позволяващи около 30-минутен полет.

Германският производител на Волокоптер (Volocopter) обяснява, че машината може да развива скорост от 48 км/ч. Дронът може да следва GPS координати, а авторите на проекта искат да внедрят и самоуправление, което реагира на елементите от околната среда, като летателни апарати и препятствия.

Въпреки успешния тест и сериозните амбиции за развитието на летящите таксита, производителят е предвидил и допълнителни мерки за безопасност. Машините ще са екипирани с допълнителен комплект ротори, резервни батерии и два парашута за крайни случаи.

Дубай има намерение да развива програмата, като до 2030 г. една четвърт от пътуванията да се извършва с помощта на безпилотни превозни средства.

Дубай далеч не е най-задръстеният от трафик град в света, но управляващите искат той да се превърне в център на транспортни иновации.

Още не е посочвана цена на "Волокотер", но германците смятат, че първият лицензиран техен продукт ще е на пазара още догодина. Където и да се използва автономното аеротакси, това трябва да бъде предшествано от ясни регулации и стандарти за сигурност, трасета за полети, места за излитане и кацане.

Подобна разработка правят в "Еърбъс", и първите полети се очакват в щата Орегон до края на годината. Но едноместният "Вахана" (Vahana) с обсег 50 км е замислен не единствено като потенциално летящо такси, а и като дрон за спешни доставки.

mediapool.bg