Кламер БГ - Новини: Терористът от Ню Йорк не пожела гаранция и остана в ареста

Терористът от Ню Йорк не пожела гаранция и остана в ареста

Свят

|
Четв, 02 Ноем 2017г. 09:17ч.
Терористът от Ню Йорк не пожела гаранция и остана в ареста

Атентаторът, който уби осем души и рани 15-има с пикап в Ню Йорк, не пожела да бъде освободен под гаранция и остана в следствения арест, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

29-годишният узбекистанец Сайфуло Саипов се яви пред съда в инвалидна количка с белезници на ръцете и краката.

Той бе обвинен атаката и за финансиране на джихадистката групировка "Ислямска държава", като според прокурорите е бил "погълнат от омраза и от една изкривена идеология". Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември, предаде още Ройтерс.

Мъжът признал, че е бил вдъхновен от видеоматериали на ИД, и обяснил, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците. Саипов заявил, че е "доволен от онова, което е направил", и попитал дали може да разпъне черното знаме на "Ислямска държава" в болничната си стая. Узбекът планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като помете още пешеходци.

Федералното бюро за разследване обяви, че е открило издирвания във връзка с нападението узбекистанец Мухамадзоир Кадиров и вече не се интересува от него, предаде ТАСС. По-рано ФБР е смятало, че той разполага с информация по случая.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира в Туитър, че извършителят на атентата в Манхатън трябва да бъде екзекутиран, предаде Франс прес

"Терористът от Ню Йорк бе щастлив, искайки да се закачи знаме на "Ислямска държава" в болничната му стая. Той уби 8 души, рани тежко 12. Трябва да се осъди на смърт", написа написа държавния глава на САЩ в профила си в социалната мрежа.

mediapool.bg