Кламер БГ - Новини: Вашингтон одобри нова оръжейна сделка с Катар въпреки кризата в Персийския залив

Вашингтон одобри нова оръжейна сделка с Катар въпреки кризата в Персийския залив

Свят

|
Четв, 02 Ноем 2017г. 12:23ч.
Вашингтон одобри нова оръжейна сделка с Катар въпреки кризата в Персийския залив

Съединените щати одобриха нова оръжейна сделка с Катар за 1.1 милиарда долара, въпреки кризата между емирството и други арабски страни, съобщи Франс прес.

Договорът предвижда логистична и техническа поддръжка за катарските бойни самолети Ф-15, сочи комюнике на администрацията в САЩ.

Катар е сила от съществено значение за политическата стабилност и икономическия напредък в района на Персийския залив, се изтъква в комюникето.

През юни САЩ и Катар сключиха споразумение, според което на малката петролна страна бяха продадени американски Ф-15 за 12 милиарда долара.

Това стана дни преди началото на кризата между Доха и "четворка" арабски страни начело със Саудитска Арабия, които обвиняват Катар, че подкрепя екстремистки организации и се сближава с Иран - мощен съперник на Рияд в региона. От началото на юни те държат Катар в строга блокада.

Отначало изглеждаше, че президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепя изолацията на Катар, след като обвини тази страна, че финансира "тероризма на твърде високо равнище".

След това обаче САЩ направиха опит за посредничество; държавният секретар Рекс Тилърсън дори по-скоро упрекна неотдавна Саудитска Арабия и съюзниците й - Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн, за отказа им да започнат диалог със съседната страна.

При посещение в Доха през октомври първият дипломат на САЩ обеща да заздрави връзките с емирството, но не успя да насочи кризата към изход и днес нещата са в задънена улица, припомня АФП.

mediapool.bg