Кламер БГ - Новини: В Крим търсят диверсанти след аварии в енергийни обекти

В Крим търсят диверсанти след аварии в енергийни обекти

Свят

|
Четв, 02 Ноем 2017г. 13:30ч.
В Крим търсят диверсанти след аварии в енергийни обекти

В Крим търсят диверсанти и руският Черноморски флот е вдигнат по тревога заради инциденти в енергийни обекти, пише "Независимая газета".

За по-малко от денонощие в южната част на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., станаха ред извънредни произшествия - в интервал от няколко часа бяха повредени два газопровода и рухна една от опорите на местен далекопровод.

Според вестника 3000 души са останали без газ, но се е разминало без трайни смущения в електроснабдяването.

Обсъжда се най-вече версията за украинска следа - аварийните ситуации може би се дължат на умишлено предизвикани експлозии. За диверсия говорят и характерът на повредите - констатацията, че са резултат от външно въздействие, и реакцията на силовите структури, засилили мерките за сигурност, дори затворили временно границата с Украйна, пише изданието.

Вчера руският Национален антитерористичен комитет сметна за необходимо да коментира, което само по себе си показва, че положението е сериозно, посочва всекидневникът.

Сред версиите, по които работят разследващите, комитетът споменал и за диверсия.

Диверсии допуска и директорът на газоснабдителното предприятие "Кримгазсети" Сергей Тарасов. Обстоятелствата около авариите ще се уточняват от междуведомствена комисия.

Повредените отсечки от газопроводите са изрязани и изпратени за експертиза, допълва вестникът.

mediapool.bg