Кламер БГ - Новини: Партията на Орбан с най-висока подкрепа за последните шест години

Партията на Орбан с най-висока подкрепа за последните шест години

Свят

|
Четв, 02 Ноем 2017г. 16:03ч.
Партията на Орбан с най-висока подкрепа за последните шест години

Подкрепата за управляващата в Унгария партия ФИДЕС достигна 40 процента - най-високото й ниво от януари 2011 г., показва оповестено днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Партията на министър-председателя Виктор Орбан изглежда фаворит за спечелване на трети пореден мандат на парламентарните избори през април 2018 г. ФИДЕС води кампания с остро послание против имиграцията, съчетано с увеличаване на разходите за повишаване на заплатите и обещания за повече пари за пенсионерите.

Според анкетата на социологическата агенция "Медиан", проведена между 20 и 24 октомври, подкрепата за партията се е увеличила от 36 процента през септември на 40 процента през октомври.

Радикалната националистическа партия Йоббик е загубила част от подкрепата си, падайки от 12 на 11 процента, а Унгарската социалистическа партия е запазила подкрепата си на 7 процента.

Сред решилите за кого да гласуват избиратели ФИДЕС се представя още по-силно, увеличавайки подкрепата си от 55 процента през септември на 61 процента през октомври. В тази категория Йоббик е отбелязала спад в своята подкрепа от 16 на 14 процента.

По данни на социологическата агенция "Тарки" ФИДЕС е увеличила подкрепата си на 39 процента през октомври в сравнение с 35 процента през юли сред цялото население, а подкрепата за Йоббик е намаляла от 11 на 10 процента.

mediapool.bg