Кламер БГ - Новини: Гугъл ще защитава журналисти, бизнесмени и политици от фалшиви новини

Гугъл ще защитава журналисти, бизнесмени и политици от фалшиви новини

Свят

|
Четв, 02 Ноем 2017г. 09:34ч.
Гугъл ще защитава журналисти, бизнесмени и политици от фалшиви новини

Технологичната компания Гугъл е предприела мерки за защитата на журналисти, бизнесмени и политици от дезинформация в интернет и догодина ще огласи доклад за това кой е помествал политическа реклама на нейни платформи.

Това обяви в четвъртък пред Конгреса на САЩ Кент Уокър, старши вицепрезидент и юрисконсулт на корпорацията, предаде БТА.

В изявлението си пред сенатската комисия, проучваща евентуалната руска намеса в последните президентски избори, той декларира, че Гугъл продължава да усъвършенства своя инструментариум, за да предотврати опитите за "манипулиране" на нейните системи.

В новинарската услуга на компанията е въведена проверка на факти, а търсачката вади предимно проверени източници. Гугъл е анализирала своите продукти с оглед евентуалното им използване от лица, свързани с чуждестранни правителства.

"Открихме подозрителна дейност, макар и с ограничен характер", каза Уокър и обеща компанията "да продължи да работи с властите и да направи процеса на поместване на политическа реклама по-безопасен, по-прозрачен и по-разбираем за потребителите".

Вече втори ден в Конгреса на САЩ текат изслушвания, посветени на евентуалните опити на някои руски структури да разпространяват чрез подставени лица информация от политически характер във Фейсбук, Туитър и други интернет платформи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по този повод, че Москва няма нищо общо с качването на политическа реклама във Фейсбук и не знае кой стои зад това.

mediapool.bg