Кламер БГ - Новини: Темида, семинарният туризъм и неустоимата оферта на Роза Тотева

Темида, семинарният туризъм и неустоимата оферта на Роза Тотева

България

|
Пет, 09 Апр 2021г. 13:51ч.
Темида, семинарният туризъм и неустоимата оферта на Роза Тотева

В понеделник Миглена Тачева, бивш правосъден министър от "царското" правителство, бе преизбрана начело на Националния институт на правосъдието (НИП). Това стана почти светкавично, по доста спорна процедура без конкурс. Тачева получи кадрови бонус, който не се полага и на най-големите "връзкари" в системата - да бъде утвърдена бързо, без никаква конкуренция и без да се налага да пише концепция.

А от концепция определено имаше нужда, защото става дума за много пари – около 30 милиона лева.

Мнозинството в Управителния съвет на НИП показа, че няма особена грижа за милионите, които ще бъдат изсипани в ръцете на Тачева през следващите пет години.

Преди ден стана ясно, че Тачева ще получи 14.2 милиона лева за следващите три години, за да обнови бивш държавен СПА център в Банкя. Сградата трябва да бъде превърната в обучителен кампус за младши магистрати с капацитет от 104 места за настаняване. Цената от близо 140 000 лева за легло звучи внушително.

Този въпрос бе премълчан от Управителния съвет на НИП. Единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов попита каква е нуждата да се дават толкова пари за тази база, но никой не му обърна внимание.

Отделно НИП отговаря за изпълнението на няколко европейски проекта по оперативна програма "Добро управление" на обща стойност близо 16 милиона лева. Само по тези проекти допустимите финансови бонуси за ръководството на НИП могат да достигнат близополовин милион лева – 3% от стойността на проектите.

Темида и Роза Тотева – една неочаквано добра комбинация

Най-едрият от тези проекти е кръстен "Правосъдие през 21 век – развиване на професионална компетентност и интегритет на магистратите и съдебните служители". Стойността му е 6.12 милиона лева.

С милионите по този проект ЕС реално плаща за обученията на българските магистрати, съдебни служители и съдебни заседатели. Ако не беше ЕС, парите трябваше да бъдат поети от държавата или обученията в този им вид да бъдат спрени.

Лъвският пай от поръчката се полага на туроператора, който урежда настаняването на участниците в семинарите и обученията из хотели в цялата страна. През март 2020 г. поръчката се печели от обединението "Логистика на мероприятия", представлявано от Роза Тотева. Тя е майка на бившия пловдивски кмет на ГЕРБ Иван Тотев и е сравнително голям играч в бранша на т.нар. "държавен семинарен туризъм".

Поръчката от НИП е вероятно сред най-доходоносните в бизнеса на Тотева.

Стойността на поръчката е 4.2 милиона лева, които съставляват 2/3 от парите по целия европейски проект за обучението на магистрати.

Къде спят магистратите?

На сайта на Националния институт на правосъдието има раздел "График на обученията", съдържащ пълен архив за пет години назад.

До края на 2018 г. обученията и семинарите на НИП рядко се провеждат в хотели със събиране на големите групи. Дотогава се използват главно залите на самия Национален институт на правосъдието в центъра София, което е възможно най-евтиният вариант. Магистратите пътуват до столицата и са настанявани в най-различни места из целия град.

Истинският семинарен туризъм започва през 2018 г., след като НИП получава солиден транш европейски пари. Първата поръчка е спечелена от известната туроператорска фирма "Е-турс", която отговаря за тази дейност до март 2020 година. През 2018 г. в Пловдив са организирани четири обучения. Те са проведени два пъти в хотел "Марица", един път в хотел "Лайпциг" и един път в хотел "Империал".

През 2019 г. обаче Пловдив започва да се превръща в истинска "столица" за българската съдебна власт. В хотел "Империал" са проведени девет семинара до

юли 2019. В края на годината НИП се преориентира към пловдивския хотел "Санкт Петербург", където са проведени други четири семинара.

През 2020 г. Роза Тотева получава поръчката на НИП, но пандемията удря тежко туризма, включително присъствените обучения на съдебната система. През октомври и ноември все пак се отварят възможности и НИП успява да пласира четири семинара в Пловдив. Много други обучения са отложени заради коронавируса, но не и тези в Пловдив. Всичките се провеждат само в хотел "Имперал".

От сайта на Министерството на икономиката, а и от пловдивските медии

се разбира, хотел "Империал" в Пловдив се стопанисва от фирма "Кваликация консулт". Тази фирма е собственост на друга фирма - "Плутон 1", която е собственост на Роза Тотева. С фирма "Плутон 1" Тотева участва и обединението "Логистика на мероприятията", което изпълнява поръчката на НИП за настаняване.

От момента, в който договорът е сключен, семинарите на НИП в Пловдив се провеждат само в нейния хотел. Така Роза Тотева първо печели от логистичната поръчка, а след това си плаща и сама на себе си за хотелското настаняване. Това няма как да стане без знанието на НИП.

Много любопитен е семинарът"Предизвикателства в работата на съда по време на COVID кризата", който се провежда в края на октомври м.г.

Става дума за обучение на съдии и съдебни служители от Софийска област за работа от дистанция. Хората от Софийско са закарани на семинар в Пловдив в разгара на втората Covid-вълна, за да се научат как да работят дистанционно и да се пазят от Covid.

Така се борим със семинарния туризъм

През 2016 г. Миглена Тачева бе избрана за първи мандат като шеф на НИП. Тогава тя победи предишния началник Драгомир Йорданов с намерението да прекрати "семинарния туризъм". Пет години по-късно "семинарният" бизнес под крилото на НИП вече е пазарна ниша със солиден милионен оборот, който засега е ограничаван само от пандемията. Скоро НИП ще се превърне и в един от големите инвеститори в строителния сектор с поръчката за 14 милиона лева за базата в Банкя.

И за всичко представителите на прокуратурата, ВСС, Софийския университет и Министерството на правосъдието в правосъдния институт не казаха нито дума. Те безмълвно подписаха чек за близо 30 милиона лева и го връчиха на Тачева.

Управителният съвет на НИП не реагира и на признанието на Тачева, че тя се назначила за ръководител на най-големите европейски проекти на своята организация. От това тя може да очаква допълнителни бонуси за над 100 хиляди лева при изпълнението на проекти. За същото нещо ГЕРБ в София атакува пряко районния кмет на "Красно село" Росина Станиславова преди началото на предизборната кампания за 1000 лева на месец. За НИП обаче реакция няма.

mediapool.bg