Кламер БГ - Новини: Животновъди искат проверки на агнета от Македония, хранени били с "трупно брашно"

Животновъди искат проверки на агнета от Македония, хранени били с "трупно брашно"

България

|
Пет, 09 Апр 2021г. 16:28ч.
Животновъди искат проверки на агнета от Македония, хранени били с "трупно брашно"

Искаме да се провери македонското агнешко, защото имаме информация, че животните там се хранят с месокостно брашно или т. нар. "трупно брашно", което в България е забранено да се добавя във фуражите, още от влизането ни в ЕС, алармира в петък Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация в България.

По принцип месокостното брашно е вторичен продукт, който се получава от изгаряне на животински трупове и хранителни отпадъци и след това се унищожава допълнително в циментови заводи.

Българските животновъди настояват месото от Македония да се възбрани веднага с влизането му в България, защото пробите за качеството не стават бързо, поясни още Караколев. Той припомни, че българското агнешко е със син печат и така може да бъде разпознато от потребителите. За сравнение вносното е с червен.

Пред Mediapool от Българската агенция по безопасност на храните посочиха, че до този момент не са засичали в агнешко от Македония остатъци от подобен продукт. Оттам уточниха, че по принцип Македония осъществява внос за ЕС само от одобрени от ЕК кланици. Ведомството вече е започнало да извърш по-строг контрол в магазинната мрежа във връзка с настъпващите празници.

500 000 български агнета за празниците

"Има достатъчно агнета, за да бъде нахранен българският народ за Великденските и Гергьовденските празници, традиционно тази година ще се изконсумират около 500 000 агнета", каза още Караколев.

По данни на бранша тази година агнешкото за празниците ще е с 20% по-скъпо и в магазинната мрежа ще се предлага на цени от 14 до 19 лв. за килограм.

1 млн. лв. субсидии

Само преди дни Държавен фонд "Земеделие" обяви, че ще отпусне 1 млн. лв. на 63 кланици, за да изкупуват живи агнета от фермите и да добиват месото след това от тях. Помощта именно се прави заради настъпващите Великден и Гергьовден и възможността повече българско месо да се предложи на пазара. Кланиците ще са задължени да закупуват от земеделските стопани агнета или ярета на цена не по-ниска от 5.50 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Единичната субсидия за животно ще е в размер на 7 лв. за закупено и заклано агне или яре.

В България има действащи 63 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2021 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2021 г.

mediapool.bg