Кламер БГ - Новини: Едва 700 договора за подмяна на мръсните печки са подписани в София

Едва 700 договора за подмяна на мръсните печки са подписани в София

България

|
Пет, 09 Апр 2021г. 19:17ч.
Едва 700 договора за подмяна на мръсните печки са подписани в София

Едва 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с нови по-екологични са подписани до момента. Това стана ясно в петък ог изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова, която посети район "Витоша" и подписа стотния договор за района със семейство Мариела и Орлин Томови от кв. "Княжево".

За целта има осигурени средства по два европроекта, директно от Брюксел по програма Life и от оперативната програма "Околна среда", по които общо са предвидени 77.3 млн. лв. От 55 000 домакинства, отопляващи се на дърва и въглища, едва над 5500 заявиха интерес по двете програми или едва 10 на сто.

Мариела и Орлин разказаха, че живеят в къща и към момента се отопляват на дърва. Научили са за възможността да сменят печката си на твърдо гориво с отоплителен уред на пелети от кампанията на Столичната община. На решението им е повлиял и синът им, който завършва специалност "Екология и опазване на околната среда" в Лесотехническия университет, съобщиха от Столична община.

"Важно е повече хора да се възползват от средствата, които успяхме да защитим, и да сменят старите си отоплителни уреди", – каза кметът Фандъкова и посочи, че – програмата продължава и столичани могат да се включат във втория етап. Това е решението всички ние да имаме по-чист въздух " – посочи още столичният кмет.

"Одобрените до момента домакинства са 5506, а подписването на договорите започна на 24 март. Най-много кандидати има от районите "Кремиковци", "Панчарево" и "Нови Искър", каза зам.-кметът Десислава Билева.

С цел избягване на струпването на хора и спазване на епидемичните мерки договорите се подписват поетапно по предварително изготвен график на ул. "Кракра" и в районните администрации.

Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с климатици и радиатори. Заявени са 5 047 броя климатици, 3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплитени уреда и над 6 512 радиатора.

Приемането на формуляри продължава и към момента във втората фаза на проекта до момента са кандидатствали 422 домакинства.

mediapool.bg