Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова предложи подкрепа за правителство на Слави Трифонов

Корнелия Нинова предложи подкрепа за правителство на Слави Трифонов

България

|
Съб, 10 Апр 2021г. 10:21ч.
Корнелия Нинова предложи подкрепа за правителство на Слави Трифонов

“Ако Слави Трифонов предложи кабинет, ние може да го подкрепим“, декларира лидерът на БСП Корнелия Нинова в събота пред БНТ. По-рано през седмица и други представителите на социалистите допуснаха тази възможност, но с уточнението, че партията трябва да реши.

“Еуфорията, че моделът "Борисов" е съборен, според мен е прибързана. Моделът е само разклатен, но той използва дори последните си дни, за да се окопава във властта. Едни предсрочни избори ще върнат Борисов на бял кон“, коментира Нинова.

Самата тя призна, че БСП е претърпяла тежка загуба на вота, оставайки трета по сила партия с едва 15%. “БСП обаче е сила, без която не може. Ние сме определяща сила. Може да се съберем (с другите опозиционни партии) по политики“, каза още Нинова.

Тя обясни: “Четири години бяхме категорична опозиция. Бяхме сами в парламента и не успяхме. Сега в парламента влязоха други партии и сме повече. Може и да се съберем по политики. Слави Трифонов, ако предложи кабинет, когато му дадат мандат и му е необходима нашата подкрепа, ние ще дадем нашите гласове за политики“, каза лидерът на БСП.

Подобна формула бе обявена още преди изборите и от съпредседателя на “Демократична България“ Христо Иванов. Той обяви, че коалиция с БСП, ДПС и ГЕРБ е невъзможна, но каза, че ще се търси подкрепа за реализирането на конкретни политики. “Има такъв народ“ също отхвърля възможността да се влезе в официална коалиция с БСП.

Корнелия Нинова казва, че коалиция с ГЕРБ е "150% невъзможна".

“Преди кампанията, по време на кампанията и сега дори всякакви хора внушават, че БСП и ГЕРБ сме се договорили преди кампанията, че ще правим коалиция задкулисно. Лъжеха, за да отнемат алтернативността на БСП. Времето показа, че са лъгали. Коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна. Коалиция ГЕРБ-БСП не. Сега ще го докажа“, каза тя.

Нинова обясни, че тепърва в БСП започва разговор защо се стигнало до този слаб изборен резултат.

“Въпросът, на който трябва да си отговорим през следващите дни е следния: Защо хората ни приеха като част от статуквото? След 4 г. усилия не бяхме припознати като алтернатива. Искам да чуя мнението на структурите, на членовете на партията. къде сгрешихме“, каза Нинова.

На въпроса дали подаването на оставка не е положителен акт, Нинова обясни, че не е можела да вкара БСП в лидерска битка точно в този момент.

“В политиката е много важно да преценим кое по-доброто. В нощта на изборите много хора ми се обадиха и ми казаха: Не бързай. Преспи. Оставка на лидера на БСП в тази ситуация означава 3 месеца да правим вътрешни избори. Точно в тези ключови за страната моменти да се хвърлим във вътрешни избори. Това може да бъде разсипващо за БСП. Ние сме ключов фактор в тази ситуация. В партията ще си водим разговора за лидер“, каза тя.

Нинова призова партията да тушира емоциите и да се консолидира. “Следващите три месеца са ключови - за държавата и за партията“, коментира лидерът на БСП.

Тя съобщи, че след изборите се е чула няколко пъти с президента, като последно са говорили в петък вечерта. “Ние 4 години не се месим в неговите решения и това е принципно поведение, и това трябва да е така“, коментира Нинова.

mediapool.bg