Кламер БГ - Новини: ДПС надгражда ГЕРБ: Готово е да подкрепи кабинет на "новите партии", без да участва в него

ДПС надгражда ГЕРБ: Готово е да подкрепи кабинет на "новите партии", без да участва в него

България

|
Пет, 09 Апр 2021г. 16:26ч.
ДПС надгражда ГЕРБ: Готово е да подкрепи кабинет на "новите партии", без да участва в него

ДПС няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ или БСП в следващия парламент, но има готовност да подкрепи правителството на "новите партии", без да участва в него. Новината обяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ в петък.

"ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии или загубилите изборите. Говоря за ГЕРБ и БСП. Ако има предложен кабинет от тях, ние няма да подкрепим. Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента. И затова водени от грижата за хората и за страната, ние от ДПС заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, но без да участваме в него", каза Карадайъ.

"Българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Потвърждаваме, че разчитаме вота на избирателите като желание за промяна", изтъкна той. И допълни, че ако не се състави правителство, ДПС са готови за нови избори.

Към момента "новите партии" в парламента "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън" (ИМВ) са заявили твърда позиция да не участват в коалиционно управление с ГЕРБ, ДПС или БСП.

Те обаче събират общо 92-ма депутати и нямат мнозинство за правителство. Освен това втората политическа сила ИТН досега не е отронила и дума какво смята да прави.

Офертата на ДПС да подкрепи, но да не участва в тяхно правителство, практически "надгражда" тази на премиера Бойко Борисов да подкрепи кабинет на Слави Трифонов с "10 дежурни депутати", само и само страната да не остава без редовно правителство.

Както е известно, ако новият парламент не успее да излъчи такова, ще има предсрочни избори, а президентът ще назначи служебен кабинет, какъвто ГЕРБ по всякакъв начин се опитва да избегне. Очевидно и ДПС.

Първото предложение на Борисов бе за експертен кабинет на всички партии до декември, после лансира идея ГЕРБ да подкрепи кабинет на "Има такъв народ", накрая ГЕРБ казаха, че Борисов няма да бъде издиган за премиер, когато партията получи мандат за свое правителство.

В петък Карадайъ припомни думите на Ахмед Доган от 2018 г. за необходимостта от "програмен парламентарен кабинет":

"Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела".

Лидерът на ДПС призова всички партии за отговорност и диалог.

Попитан дали има фигура, която ДПС не би подкрепило за премиер, Карадайъ отговори, потенциалните премиери са 7 млн. души, колкото са пълнолетните граждани в избирателните списъци. "Малко по-сериозно. Докато те не предложат премиер и кабинет, ние няма как да разсъждаваме", каза той.

"ДПС започна промяната от себе си", но без да става дума за Пеевски

Говорейки за това как избирателите са гласували за промяна, лидерът на ДПС заяви, че партията му е започнала промяната от себе си.

"На тези избори едни от най-младите листи бяха на ДПС", отбеляза той.

Всъщност най-забележимата промяна в листите на ДПС бе отсъствието на видния бизнесмен и политик от Движението Делян Пеевски. Доскоро всячески защитаван от критики, възхваляван и едва ли не възпяван от ДПС, Пеевски потъна в тишина, оттегляйки се от активната политика, от медиите си и от някои свои фирми – поне официално.

Карадайъ отчете, че "ДПС е единствената партия от последното Народно събрание, която увеличи своя резултат" на изборите. "Докато другите две основни партии – ГЕРБ и БСП, загубиха съответно над 300 хил. гласа, а другата над 450 хил. гласа. Това са 20 и съответно 37 мандата", поясни той.

На провелите се в неделя ДПС увеличи леко подкрепата си в сравнение с 2017 г.: 315 976 гласа тогава и 335 701 сега. ГЕРБ и БСП губят сериозно подкрепата си. Въпреки че е на първо място, ГЕРБ губи много от подкрепата на предходни избори. През 2017 г. за партията на Бойко Борисов гласуваха 1 147 292 души, а сега - 837 671. БСП, която за пръв път от 20 години е не втора, а трета сила, е загубила почти половината от избирателите, подкрепили я преди четири години. Тогава за социалистите гласуваха 955 490 души, а сега - 480 124.

Има ли общо ДПС с партията на Трифонов

В отговор на въпрос верни ли са твърденията, че партията на Слави Трифонов е свързана с ДПС, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев реагира преди Карадаъй с думите: "Това беше много шеговит въпрос".

Самият Карадай избра да отговори с ирония:

"Благодаря ви за оценката. Аз се надявам, че това, което вие твърдите, е вярно. И, колеги, ние ставаме най-голямата парламентарна група ДПС... Нали... Малко по-сериозно, може ли малко по-сериозно и отговорно да се отнасяме, защото това е решил българският избирател".

Йордан Цонев обаче реши да използва случая, за да нападне отново медии, които атакуват ДПС и Пеевски: "През целия преход има една друга група, която се занимава с политическо инженерство. Това е групата на кръга "Капитал". Ние не се занимаваме с политическо инженерство, нито с ребрандиране на стари партии. Там има едно ребрандиране на всеки нови избори. Така че тоя въпрос може да го отнесете към тях".

mediapool.bg