Кламер БГ - Новини: ТЕЦ "Марица 3" скри под трикольора надписа "Crime" на комина си

ТЕЦ "Марица 3" скри под трикольора надписа "Crime" на комина си

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 21:06ч.
ТЕЦ "Марица 3" скри под трикольора надписа "Crime" на комина си

Знамето скри надписа

Ден след като свързваната с бизнесмена Христо Ковачки въглищна електроцентрала "Марица 3" осъмна с надпис "Crime" върху охладителната си кула, клеймото, сложено от екоактивисти на "Грийнпийс" бе покрито с цветовете на българския трибагреник.

Знамето обаче не може да скрие токсичното въздействие върху здравето на хората, околната среда и климата на димитровградската централа, посочиха от екоорганизацията. Според нея замърсяването, на което са изложени българските граждани от региона, няма и не може да има нищо общо с родолюбието и патриотичните символи.

Въглищният прах, тежките метали и серният диоксид, които жителите на Димитровград са принудени да вдишват ежедневно заради допотопни технологии и горенето на некачествени въглища, са престъпление, което петни българския флаг, смятат от "Грийнпийс" България.

"Съмнителното изгаряне на биомаса, ощетяването на държавата с корупционни практики в търговията с емисии и замърсяването са вредни практики, чиито жертви са българските граждани, българската природа и българската икономика. Българският трибагреник не е смокиновото листо, което да ги прикрие", посочва се в информацията за новата украса на кулата на централата, която отново заработи в сряда.

"Непречистени газове от изгарянето на въглища отново излизаха безконтролно от цялата ѝ сграда, вместо само от комини с пречиствателни съоръжения, както е по закон. Патриотичната украса не успя да ги скрие", пише в съобщението на екоорганизацията.

Тя отново настоява Министерството на околната среда и водите да отмени разрешителното за работа на ТЕЦ "Марица 3", защото не може да го спазва. Следва Министерството на енергетиката да изиска план за извеждането ѝ от експлоатация, заедно с мерки за създаване на алтернативна заетост в региона, в рамките на национален план за енергийна трансформация и плавен преход отвъд въглищата до 2030 г., допълват от "Грийнпийс".

mediapool.bg