Кламер БГ - Новини: Лекар подаде оставка от ръководството на Александровска, съсловни организации я защитиха от атаките

Лекар подаде оставка от ръководството на Александровска, съсловни организации я защитиха от атаките

България

|
Пон, 31 Май 2021г. 19:05ч.
Лекар подаде оставка от ръководството на Александровска, съсловни организации я защитиха от атаките

Лекар подаде оставка от ръководството на Александровска, съсловни организации я защитиха от атаките

Д-р Александър Оскар е подал искане до здравния министър да бъде освободен като член на Съвета на директорите на Александровска болница. Като мотив той посочва, че подадените от него сигнали за нередности в управлението на болницата са довели до недопустим натиск над негови колеги, които са били притискани да подписват декларации в подкрепа на ръководството.

Освен това оповестените от него данни довели до остра реакция от директора на болницата проф. Борис Богов и повече не можело да има ползотворна дискусия в Съвета на директорите.

"Никога не съм се занимавал с оперативното управление на лечебното заведение, но винаги съм се стремял да помагам с всички възможни средства на болницата. Благодаря на всички колеги, които подкрепиха моите усилия за промяна на начина, по който се управлява лечебното заведение в разрез със закона и установените норми.", заяви д-р Оскар в профила си във Фейсбук.

Съсловни организации срещу уронването авторитета на Александровска

Същевременно след подписката на над 600 работещи в болницата в защита на ръководството, с подобни позиции в понеделник излязоха и съсловни организации.

Те се обявиха срещу хвърлянето на недоказани обвинения за нередности в Александровска болница от част от работещите в нея, тъй като това уронва авторитета на лечебното заведение.

Българският лекарски съюз поссочва в позицията си, че с безпокойство следи разразилия се обществен дебат по повод разпространените в медийното пространство данни за финансовото състояние на УМБАЛ "Александровска" и последиците, произтичащи от него.

"Разпространяването на данни от неофициален характер и преди приключване на съответните проверки е неприемливо и вредно и настройва общественото мнение срещу една от най-големите болнични структури в страната и медиците, работещи в нея. Проблемите в едно лечебно заведение не се решават в телевизионни интервюта и медийни участие. Управлението на една болница е поверено на нейния принципал и Съвет на директорите, които носят отговорността и разполагат с пълната информация за състоянието на лечебното заведение. Призоваваме, необходимите решение да се вземат след излязъл резултат от извършена проверка на обективните обстоятелства по казуса", се казва в позицията на съсловната лекарска организация.

"Медийните престрелки, злепоставянето на колеги и изнасянето на информация, проверката, за която все още е в ход, не само уронва авторитета на лечебното заведение и медицинския персонал, работещ там, но и руши доверието на обществото в "УМБАЛ "Александровска" и българското здравеопазване", посочва БЛС.

С реакция излезе и Столичната колегия на БЛС, която заявява, че неоснователно се настройва общественото мнение срещу една от най-големите болнични структури в страната.

"Недопустимо е да се говори медийно с внушения от името на цяла болница преди да са проверени и потвърдени. Тези обвинения и неоснователни изявления, спекулирането с цифри за финансовото състояние на болницата отблъсква пациентите и тежко уронва авторитета на работещия медицински персонал. Правото по Конституция да се получава и разпространява информация е с единствен критерий – истината.", казват от Столичната колегия.

"В страната функционират държавни регулаторни органи, които имат задължението да проверяват състоянието на отделните лечебни заведения с правомощия да изследват и с каква давност във времето са възникнали изнесените проблеми в медийното пространство. Компетентно становище по сигнали и жалби могат след проверки да огласяват НЗОК/СЗОК, финансираща лечебните заведения, Александровска болница по Търговския закон е с принципал министъра на здравеопазването; ИА "Медицински надзор" следи за своевременност, качество и достатъчен обем на медицинската помощ. Важно е да отбележим, че няма подадени сигнали или оплаквания за нередности в Александровска болница в Столична лекарска колегия на БЛС като съсловна организация", се казва още в позицияята.

Асоциацията на университетските болници, в която Александровска членува, също излезе с позиция, която е в същия дух като предходните.

В нея се призовава компетентните институции да направят необходимите проверки и анализи, както и да не се вземат прибързани решения, които биха довели до загуба на доверие от страна на пациентите, уронване престижа на университетски преподаватели и всички произтичащи от това неблагоприятни отражения в здравната и образователната система.

mediapool.bg