Кламер БГ - Новини: Зам.-шефът на ДАНС отнел на Рашков допуска до тайни заради разгласяване на информация

Зам.-шефът на ДАНС отнел на Рашков допуска до тайни заради разгласяване на информация

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 10:32ч.
Зам.-шефът на ДАНС отнел на Рашков допуска до тайни заради разгласяване на информация

Зам.-шефът на ДАНС отнел на Рашков допуска до тайни заради разгласяване на информация

Освободеният зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков обяви, че е е отнел допуска до класифицирана информация на вътрешния министър Бойко Рашков, защото той разгласявал тайни. Подобно на бившия си началник Димитър Георгиев, в деня на напускането на агенцията Недялков реши да говори за допуска на Рашков. Той намекна, че е станал жертва на решението си да отнеме достъпа до държавни тайни.

Подписът е мой

"Това може би го отдавам на резултатите, които постига Агенцията в това, че имаме успешни реализации срещу редица олигарси, както добре знаете, развитата шпионска мрежа, а може би и личен мотив от това, че подписът в отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков е мой", каза още той.

Недялков обаче не можа да си спомни никакви детайли и така остана неясно защо достъпът е било отнет месеци, след като той вече не е оглавявал бюрото за контрол на СРС. Единствено се разбра, че допускът на Рашков е бил взет заради разгласяване на тайни и "той беше уведомен за това от служители на ДАНС". Вътрешният министър твърди, че не е знаел за отнетия допуск. По право министърът получава достъп до класифицирана информация с встъпването си в длъжност.

Според бившия зам.-шеф на ДАНС Рашков имал "фиксация" върху главния прокурор и питал защо и достъпът на Гешев не е отнет.

Той смята още, че освобождаването му е част от по-голяма цел.

Пеевски съм го виждал веднъж

На въпрос дали познава Делян Пеевски той отговори, че го е виждал само веднъж.

"През 2013 г., когато го представиха като председател на агенцията и всички директори бяхме събрани да ни го представят. Тогава съм го виждал за първи и последен път", каза Недялков.

"Целта на тези рокади е овладяване на службата чрез назначаване на хора, които дори и след като, ако се формира ново правителство след изборите, те няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението или крайният документ за смяна на председателя на Агенцията е в резултат на указ. Това означава, че този председател без съгласието на президента няма да бъде сменен. Друго обяснение не мога да намеря. Не участвам в политически партии, последните ми 18 години са само в службата, минал съм през всички нива на йерархията", добави Недялков.

Не сме безгрешни

Недялков смята да обжалва в съда освобождаването си. Той се раздели с поста си преди ден и твърди, че научил за това от медиите.

"Първо ще си потърся правата в съда, след това мисля да изкарам едно спокойно лято, което не ми се е случвало. Обикновено на година повече повече от 10 дни отпуск не съм ползвал. А може би на есен ще потърся възможност за реализация", каза той пред журналисти.

Мотивите за освобождаването на Недялков са "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на агенцията".

"Имам две награди за тази година, не знам как не си изпълнявам работата тогава. Ще заведа дело за отстраняването ми. По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят", каза пред журналисти вече бившия зам.-председател на ДАНС .

Попитан дали все пак смята, че е правил грешки през 7-те години, в които е заемал поста, Недялков отговори:

"Далеч съм от мисълта, че човек е безгрешен. Може би има някакви грешки, поне на момента не са ми известни. Дори и да ги има, не мисля, че те са толкова големи, че да доведат до освобождаването ми от длъжност".

mediapool.bg