Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов: Прокуратурата не е комитет за държавен народен контрол

Янаки Стоилов: Прокуратурата не е комитет за държавен народен контрол

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 12:22ч.
Янаки Стоилов: Прокуратурата не е комитет за държавен народен контрол

Янаки Стоилов: Прокуратурата не е комитет за държавен народен контрол

Прокуратурата не е Комитет за държавен и народен контрол, каза във вторник правосъдният министър Янаки Стоилов в интервю за БНТ. Той говори за склонността на държавното обвинение да се меси във всякакви въпроси, свързани с управлението на държавата.

Комитетът за държавен и народен контрол е съществувал през почти цялото време на комунистическия режим преди да бъде закрит през 1990 г. Неговата функция е била да осъществява общо контрол върху работата на цялата администрация.

Сегашният главен прокурор Иван Гешев е показвал неведнъж, че вижда подобна функция в конституционното правомощие на прокуратурата да следи за спазването на законността и да предприема действия за отмяна на незаконни актове на другите държавни органи. Според много юристи това право е ограничено до атакуване на актове пред административния съд.

Прокуратурата на Гешев обаче смята друго. През миналата година държавното обвинение организира хайки за проверка на цените на лекарствата, а неведнъж са разпореждани и проверки на органите на изпълнителната власт..

Според Янаки Стоилов българските граждани са свикнали да търсят прокуратурата, когато няма ефективно решение на един въпрос. "Но прокуратурата подклажда свръхочаквания", каза министърът. Той изрично подчерта, че надзорът за законност на прокуратурата е по определени въпроси, а основната й задачата е да разкрива престъпления, а не да е втора инстанция на административен контрол.

Янаки Стоилов е изпратил искане до различни институции за предоставяне на данни, които да послужат на Министерството на правосъдието за изготвянето на анализ на функционирането на спецправосъдието. Според него всички необходими данни могат да бъдат събрани до началото на август, за да послужат на новия парламент.

Правната комисия в миналия парламент прие на първо четене предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Това предизвика острата съпротива на държавното обвинение и Висшия съдебен съвет. Прокурорите и следователите дори излязоха на 15-минутен мълчалив протест, предвождани от главния прокурор Иван Гешев.

Това даде начало и на дебата във ВСС по този въпрос. Янаки Стоилов даде идеята ВСС да извърши анализ на работата на специализиране съдебни органи, но няма ясен срок за изпълнение на задачата.

Правосъдният министър припомни мнението на мнозинството във ВСС, че за проверката са нужни поне 3 месеца. "За мен това време е прекалено дълго", каза Стоилов.. Той напомни, че редица дела, започнати срещу организирани престъпни групи, се трансформират впоследствие и завършват "като едно банално дело".

mediapool.bg