Кламер БГ - Новини: Турция върна на България и още пет страни пластмасови боклуци

Турция върна на България и още пет страни пластмасови боклуци

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 13:55ч.
Турция върна на България и още пет страни пластмасови боклуци

Турция върна на България и още пет страни пластмасови боклуци

Общо 20 камиона с пластмасови отпадъци, задържани на 21 май от турските власти на ГКПП "Лесово", ще бъдат върнати обратно към страните, от където са тръгнали за преработка в южната ни съседка. Седем от тях всъщност са с български боклук – три камиона ще се върнат в Шумен, още толкова – в софийското село Кривина, и един в "Кремиковци", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Дванадесет от останалите камиони вече са напуснали старата под строгия контрол на екологичните власти в посока Полша, Румъния, Унгария, Нидерландия и Германия. Десет от превозните средства са преминали през ГКПП "Дунав мост" 1 и 2, два – през "Калотина, а едон още се инспектира на "Дунав мост 2" при Видин – Калафат.

Отпадъците са пътували за предприятие за преработка в Турция, но са били спрени от турските власти. Сега те са проверени и допуснати от екоинспекцията в Стара Загора на територията на страната. Установено е, че придружаващата ги документация е изрядна.

Предоставени са попълнени документи с указан обратен маршрут, час и пункт, през който ще напуснат територията на България. Преди да излязат от страната екоинспекторите са проверили документите за превоз на отпадъци и целостта на поставените пломби на товарните превозни средства.

mediapool.bg