Кламер БГ - Новини: Пролетният базар на книгата поиска ДДС да остане 9% и след 2021 г.

Пролетният базар на книгата поиска ДДС да остане 9% и след 2021 г.

България

|
Пон, 31 Май 2021г. 20:01ч.
Пролетният базар на книгата поиска ДДС да остане 9% и след 2021 г.

Пролетният базар на книгата поиска ДДС да остане 9% и след 2021 г.

Под мотото "9% ДДС за по-образована и по-четяща нация" стартира пролетният базар на книгата пред НДК. Чрез форума писатели, издатели и читатели настояха за постоянно намаление на данъка на 9%. В момента ДДС за книгите е намален от 20% на 9%, но това е временно решение и изтича в края на 2021 г. На откриването на форума присъства и служебния министър на културата Велислав Минеков.

"Благодаря на нашите творци за упоритостта и всеотдайността, с които опазват любовта ни към книгите, желанието да подредим в дома си цели библиотеки с непрочетени книги. Непрочетената книга е като обещание, което даваме сами на себе си за бъдещето, тя е най-смисленият и най-красивият подарък, който може да дарим на човека до нас", заяви той.

По-нисък ДДС за по-богато съдържание

Темата с постоянното запазване на данъка на ниво от 9% ще бъде дискутирана на 2 юни от 11.00 часа на Литературния кът, уточняват организаторите.

"Това, което искаме, като издатели и като асоциация, обединяваща книгоиздателите и книготърговците в България, е още веднъж да поговорим по темата, да подчертаем ясно и точно какви са ползите книгата да бъде подкрепена с по-ниска ставка на ДДС. И тази ставка, която беше изключително добра помощ в условията на тежките месеци на пандемията, да остане постоянна, така както е във всички останали европейски държави", уточни Велизара Добрева, председател на Асоциация "Българска книга" пред БНР.

От асоциацията очертаха и очакваните ползи от по-ниския данък. Като се започне от стимулиране на издаването на повече и по-разнообразни заглавия, премине се през достъп до специализирана литература и нишови издания и се стигне до по-достойно възнаграждение на труда на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери.

Всички посетители на пролетния базар на книгата имат възможност да подпишат петицията, с която да застанат зад каузата за окончателно сваляне на данъка на 9%. Петицията, инициирана от Асоциация "Българска книга", вече е достъпна онлайн и може да бъде подписана от всеки, който желае да подкрепи книгите и четенето.

Велизара Добрева добави, че книгата носи в себе си езика, културата, бъдещето на нацията, защото, за да може да има четящи хора, трябва да има книги – да се издават и те да стигат до тях.

Рекорден брой участници

В традиционното пролетно-лятно изложение тази година участват рекорден брой участници – повече от 120 издатели и книготърговци, също и като изложбена площ – над 1300 кв. м в 54 шатри.

"Тази година сме подготвили луксозно издание за Шишмановата династия от Петър Николов – Зиков. Това е едно много мащабно изследване, по което работихме дълго време", разказа Иван Кънчев от издателство "Българска история" пред bTV. Той постави акцент и върху поемата "Горски пътник" на Г.С.Раковски с луксозна подвързия, посветена на 200-годишнината от рождението на българския революционер.

Културната програма, която съпътства панаира, също е много богата и включва близо 100 културни събития за 7 дни.

mediapool.bg