Кламер БГ - Новини: Сърбия с инициатива за забрана на камионите да изпреварват по магистралите

Сърбия с инициатива за забрана на камионите да изпреварват по магистралите

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 11:00ч.
Сърбия с инициатива за забрана на камионите да изпреварват по магистралите

Сърбия с инициатива за забрана на камионите да изпреварват по магистралите

В Сърбия стартира инициатива за забрана на камионите да изпреварват по магистралите.

Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович обяви, че ведомството му е изпратило искане до държавното предприятие "Пътища на Сърбия" за изготвяне на проучвания относно забраната за изпреварване на товарни автомобили по магистралите в определени интервали от време, когато интензивността на трафика е увеличена.

Предложението е направено след анализ на сравнителни практики и различни пилотни проекти, съобщи сръбския вестник "Данас".

"Нашата цел е да ускорим трафика, така че пътуващите по магистралите да достигат по-бързо до целта си, а забраната за изпреварване на камиони по магистралите ще намали задръстванията, ще ускори движението и допълнително ще повиши безопасността", каза министър Момирович.

Той добави, че Сърбия е важна транзитна страна в източна Европа, а правителството и ресорното министерство водят активна политика за трафика.

Това означава, че в момента работят върху създаването на Национална стратегия за развитие на трафика, се казва в съобщението на Министерството на строителството, трафика и инфраструктурата.

На панелната дискусия "Електрически автомобили – възможности, пречки и глобални тенденции", Томислав Момирович и други участници обсъдиха наличната в Сърбия инфраструктура за електрически автомобили, въвеждането на обща система за електронно събиране на пътни такси в страните от инициативата "Отворени Балкани", текущи проекти и стратегически рамки, както и бъдещи стъпки в посока ускоряване на трафика и повишаване на безопасността.

mediapool.bg