Кламер БГ - Новини: Българите с двойно гражданство в Русия могат да бъдат мобилизирани

Българите с двойно гражданство в Русия могат да бъдат мобилизирани

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 14:08ч.
Българите с двойно гражданство в Русия могат да бъдат мобилизирани

Николай Милков, сн. БГНЕС

Българите в Русия, които имат двойно гражданство, могат да бъдат мобилизирани и да не им бъде разрешено да напуснат страната. Това стана ясно от обясненията на служебния външен министър Николай Милков в четвъртък.

"При хората с двойно гражданство, докато са на територията на Русия, доминира руският паспорт и те са третирани като руски граждани. Te имат и военни задължения, защото с връчването на руския им паспорт им се връчва и военна книжка. Те са и български граждани, но е твърдо вероятно да бъдат спрени при опит да напуснат страната", посочи Милков на брифинг.

По-рано тази седмица външно министерство призова да не се пътува до Русия, а българите там да напуснат.

МВнР няма информация колко точно българи има в Русия, но Милков обяви готовност при необходимост да им се помогне.

Българите имат право да напуснат Русия, но са затруднени заради дефицита на самолетни билети и от струпването на голям брой хора на граничните пунктове.

Милков каза, че България не е изпращала наблюдатели на референдумите в Украйна и ако е имало български граждани, те не представляват държавата.

"Не признаваме референдумите. Считаме, че те са организирани в ненормални условия, за нас те са територия на Украйна", посочи Милков.

Служебният външен министър коментира, че новите европейски санкции трябва да засилват натиска срещу Русия и да бъдат минимализирани отрицателните ефекти върху европейските икономики.

"Да не се допусне те да са по-големи от ползите, които биха донесли", отбеляза той.

България предстои да формира становище по санкциите и ще настоява то да бъде отчетено при съгласуването им.

Европейският съюз предложи нов пакет от санкции срещу Москва, който ще включва таван на цените на руския петрол, продаван на трети страни. Тепърва обаче ще се разработи законова основа за въвеждане на тавана на цените на петрола и методологията за формирането му.

mediapool.bg