Кламер БГ - Новини: Газовата връзка със Сърбия ще заработи в неделя с над 40% резервиран капацитет

Газовата връзка със Сърбия ще заработи в неделя с над 40% резервиран капацитет

България

|
Пет, 08 Дек 2023г. 16:38ч.
Газовата връзка със Сърбия ще заработи в неделя с над 40% резервиран капацитет

Преди откриването на сръбска територия, у нас премиерът и енергийният министър инспектираха част от съоръжението у нас, сн. БГНЕС

Газовата връзка между България и Сърбия официално ще бъде въведена в експлоатация в неделя – 10 декември, като церемонията ще е на територията на съседката ни, а у нас в петък инспекция на газоизмервателната станция на съоръжението край Калотина направиха премиерът Николай Денков, енергийният министър Румен Радев и Владимир Малинов, шеф на българския газов оператор, който изгради българския участък от интерконектора от Нови Искър през Калотина до Ниш.

Основният поток на реверсивната тръба ще е в посока Сърбия и за декември има резервирани малки количества природен газ за пренос към съседката ни, но от януари капацитетът й от около 4.5 млн. куб. м дневно е запълнен над 40 процента за цялата 2024 г., каза пред журналисти Малинов.

Интерконекторът със Сърбия дава възможност за достъп на България до терминали за втечнен природен газ в Хърватия, както и до най-големия ликвиден пазар на природен газ в Австрия – Баумгартен, където е най-голямо хранилище в региона и където се извършва най-голямата търговия на природен газ, коментира още шефът на "Булгартрансгаз".

За декември има резервирани малки количества, от януари започва по-сериозната експлоатация на съоръжението, сн. БГНЕС

Сърбия на свой ред получава достъп до доставки на аз от терминалите в Гърция и до Южния газов коридор, стана ясно от думите на премиера Николай Денков пред журналисти.

Според него с новия газов маршрут страната ни вече има много по-добра енергийна свързаност, което означава повече възможности и по-силни преговорни позиции за България, както и повече конкуренция в региона. Освен това при криза, това е още една възможност за осигуряване на доставки в страната от западна посока, посочи министър-председателят.

"Това е станция, от която не просто се подава газ към Сърбия, тя е двупосочна и ако се наложи, България също може да получава газ", заяви Денков на площадката на газоизмервателната станция край Калотина.

Още по темата

Газовата връзка със Сърбия: Всичко си има, но още не работи

28 ноември 2023 07:43

Интерконекторът ще позволи и газификацията на общините Драгоман и Сливница, каза още Малинов.

Министърът на енергетиката Румен Радев отбеляза, че връзката със Сърбия е част от общата визия на страната за развитие на газовата инфраструктура с разширението на газохранилището в Чирен и участието на страната ни в терминала за регазификация на втечнен газ край гръцкия град Александруполис, който ще време в експлоатация на 1 март догодина.

"Това, което трябва да се гледа, е много над хоризонта", заяви Румен Радев.

Газовата връзка е с обща дължина от близо 170 км и годишният й капацитет е 1.8 млрд. куб. м.

Строежът на сръбския участък започна миналия февруари, а на българския - година по-късно, сн. БГНЕС

Българското трасе от Нови Искър до Калотина струва 183.4 млн. лв., което излезе с над 43 млн. лв. повече от първоначалната цена. Причината бе забавянето на избора на изпълнителя "Главболгарстрой", през което време инфлацията се повиши значително и се наложи индексация на договора.

За реализацията на своята част от газопровода българският газов оператор "Булгартрансгаз" получи безвъзмездно над 32 млн. евро от Еврокомисията. Еврофинансиране получи и Сърбия.

mediapool.bg