Кламер БГ - Новини: С килим, без килим – златната арка пред "Ал. Невски" била за привличане на вниманието

С килим, без килим – златната арка пред "Ал. Невски" била за привличане на вниманието

България

|
Пет, 08 Дек 2023г. 23:54ч.
С килим, без килим – златната арка пред "Ал. Невски" била за привличане на вниманието

Килимът под златната арка пред

От една седмица пред храма "Ал. Невски" се издигат три златни, огледални арки с надпис "Светлината в нас". Няколко дни под тях имаше и червен килим със син кант. Килимът вече е изчезнал, но следите от него стоят.

От Столичната община съобщиха в петък, че и арката ще бъде махната, но не посочиха кога.

Инсталацията предизвика доста противоречиви коментари в социалните мрежи. Посланието й остава не особено разбираемо за публиката. Ролята на вече изчезналия килим също е неясна.

Килимът под арката "Светлината в нас" вече го няма, но се вижда къде е бил. Сн. Mediapool

Инсталацията е част от украсата на общината за Коледа. Преди седмица пред "Ал. Невски" кметът Васил Терзиев запали светлините на коледната елха на София. Тогава от общината съобщиха, че "Светлината в нас" е по идея на фондация "Колективът", креативния директор Владимир Герасимов и сценографите Ева Вентова и Заря Врабчева.

Това е написано и на табела, поставена на самата арка. Тогава беше съобщено, че дизайнът е временен, но ще се изпробват варианти за трайно "обживяване" на новото пешеходно пространство в София.

"Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм", обясниха в петък от Столичната община. Допълват, че през януари догодина "ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи".

"Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти", пише в съобщението.

Край "Ал. Невски" има и малък коледен базар. Сн. Mediapool

В него се посочва още, че проектът е одобрен от дирекция "Култура" на Столичната община. "Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация", съобщават от общината. Не се посочва колко точно струва самата арка.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

mediapool.bg