Кламер БГ - Новини: Сърбия е започнала изтеглянето на армията от границата с Косово

Сърбия е започнала изтеглянето на армията от границата с Косово

Свят

|
Ср, 04 Окт 2023г. 09:25ч.
Сърбия е започнала изтеглянето на армията от границата с Косово

Сръбският президент Александър Вучич, снимка ЕПА/БГНЕС

Сърбия е изтеглила част от военните си части от границата с Косово, като информация бе потвърдена от говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби

Сърбия разположи войска по границата след терористична атака в Банска на 24 септември.

"Вече видяхме, че те започнаха да изтеглят тези сили оттам. Това е нещо положително, ще помогне за успокояване на ситуацията", заяви Кърби.

По-рано част от съюзниците в НАТО отчетоха "безпрецедентно струпване" на части от сръбската армия, като САЩ и някои страни-членки на ЕС призоваха Сърбия да изтегли войските си, включително артилерия, танкове и пехотни части, припомни БГНЕС.

Правителството на Косово също поиска изтеглянето на сръбските военни, след като обвини Белград за организирането и финансирането на терористичната група, която нападна косовската полиция на 24 септември в Банска, където беше убит полицай и други двама бяха ранени .

НАТО разреши изпращането на допълнителни войски в мисията КФОР и Великобритания реши да изпрати 200 войници. Румъния също ще изпрати допълнителен контингент.

“След неотдавнашното решение на НАТО Румъния ще изпрати допълнителен контингент на ниво рота към КФОР. Нашите сили ще допринесат допълнително за безопасна и сигурна среда на Западните Балкани“, каза посланикът на Румъния в НАТО Дан Некулаеску.

mediapool.bg