Кламер БГ - Новини: Крайнодесните свалиха председателя на Камарата на представителите в САЩ

Крайнодесните свалиха председателя на Камарата на представителите в САЩ

Свят

|
Ср, 04 Окт 2023г. 12:34ч.
Крайнодесните свалиха председателя на Камарата на представителите в САЩ

Крайнодесните свалиха председателя на Камарата на представителите в САЩ

Шепа крайнодесни републиканци свалиха във вторник председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти в исторически вот. Междупартийните борби хвърлиха Конгреса в допълнителен хаос само няколко дни, след като на косъм бе предотвратено блокирането на дейността на правителството.

Гласуването срещу Маккарти мина с 216 срещу 210 гласа и беляза първия път в историята, в който Камарата отстранява своя лидер. Причината за това беше вотът на осем крайнодесни републиканци, които гласуваха заедно с 208 демократи за отстраняването на председателя.

Маккарти каза пред репортери, че няма да се кандидатира отново за позицията. "Борих се за това, в което вярвам. Вярвам, че мога да продължа да се бия, но може би по различен начин", каза Маккарти.

Камарата ще остане без лидер поне за седмица, тъй като множество републиканци заявиха, че планират да се срещнат на 10 октомври, за да обсъдят възможни наследници на Маккарти. Гласуването за нов говорител е планирано за 11 октомври, предаде Ройтерс.

Бунтът във вторник беше воден от Мат Гетц, крайнодесен републиканец от Флорида и противник на Маккарти. Той се обърна срещу председателя на Камарата, след като Маккарти подкрепи демократите, за да се избегне частично затваряне на правителството.

"Кевин Маккарти е същество от блатото. Той се издигна до властта, като събираше пари със специални лихви и преразпределяше тези пари в замяна на услуги. Сега слагаме край на това", каза Гец след гласуването.

Това беше развръзката на най-голямата политическа драма за годината в САЩ, след като контролираната от републиканците Камара доведе Вашингтон до ръба на катастрофален фалит по дълга на САЩ, който бе избегнат в последния възможен момент през май.

Републиканците контролират камарата с тясно мнозинство от 221-212, което означава, че могат да си позволят да загубят не повече от пет гласа, ако демократите се обединят в опозиция.

Свалянето на Маккарти спира законодателната дейност в Камарата на представителите, като крайният срок за затваряне на правителството е 17 ноември, ако Конгресът не удължи финансирането.

Белият дом заяви, че се надява Камарата да предприеме бързи действия, за да избере нов председател. Това е позиция в САЩ, която е втора във властовата йерархия след президента и вицепрезидента.

Свалянето на Маккарти остави Конгреса в неизследвани води, докато се опитва да актуализира програмите за субсидиране на земеделието, да приеме законопроекти за правителствено финансиране и да обмисли допълнителна помощ за Украйна.

Все още не е ясно кой ще наследи Маккарти, който на няколко пъти разгневи демократите през последните седмици, включително като започна разследване за импийчмънт на Байдън.

Демократите можеха да спасят Маккарти, но след като обмислиха въпроса, казаха, че няма да помогнат на републиканците да решават собствените си проблеми. За временен председател бе назначен републиканецът Патрик Макхенри.

Поддръжниците на Маккарти, включително някои от най-гласовитите консерватори в Камарата, казаха, че Маккарти успешно е ограничил разходите и е издигнал други консервативни приоритети, въпреки че демократите контролират Белия дом и Сената.

"Помислете дълго и упорито, преди да ни потопите в хаос, защото натам сме се запътили", каза републиканският конгресмен Том Коул.

"Оставете ги да се въргалят в кочината си от некомпетентност", каза демократката Прамила Джаяпал пред репортери преди гласуването.

mediapool.bg