Кламер БГ - Новини: Турция нанесе нови удари по цели на ПКК в Северен Ирак

Турция нанесе нови удари по цели на ПКК в Северен Ирак

Свят

|
Четв, 05 Окт 2023г. 13:33ч.
Турция нанесе нови удари по цели на ПКК в Северен Ирак

Реджеп Тайип Ердоган

Турция нанесе нови въздушни удари срещу кюрдски бойци, базирани в Северен Ирак, предадоха ДПА и Ройтерс.

Турските ВВС обстреляха цели в планината Кандил, където се намира щабът на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която пое отговорност извършеното в неделя терористично нападение в Анкара, съобщи турското министерство на отбраната. То добави, че при ударите са били унищожени над 20 цели, включително скривалища и складове за оръжие. Освен това министерството съобщи, че множество бойци на ПКК са били "извадени от строя".

Министерството заяви, че бомбардировките са били реакция на нападението в неделя и Турция продължава да се позовава на правото на самозащита, се посочва в изявлението.

"Искам преди всичко да се знае, че всички съоръжения и дейности на ПКК, СЗН/ПДС в Сирия и Ирак, ще продължат да бъдат легитимни цели на нашата борба срещу терора, както са били до днес. Нашата борба срещу тероризма ще продължи с решителност и постоянство, докато не остане нито един терорист в нашия географски регион". Това заяви турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер пред журналисти по повод състоялото се заседание в турското Министерство на отбраната, в което участваха началниците на Генщаба и националното разузнаване (МИТ), както и министри.

Турските медии коментират това изявление на турския военен министър като сигнал за трансгранична операция на турската армия срещу Кюрдска работническа партия/ПКК/и нейните структури в Сирия и Ирак, която ще бъде 5-та поред.

Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде сигнал за възможна операция срещу цели на ПКК и нейните структури отвъд границите на Турция със Сирия и Ирак.

"Новите стъпки, които ще предприемем, са само въпрос на подготовка, време и цели. Знайте,че някоя вечер може внезапно да дойдем. Не забравяйте тези думи", заяви в неделя турският държавен глава в реч при откриването на парламентарната сесия в Анкара. Той подчерта, че остава непроменена (червената линия на Турция-бел. авт.) стратегията на Турция за защита на цялата южна граница със защитна ивица с дълбочина най-малко 30 километра и за поддържане на дейностите отвъд нея под абсолютен контрол.

mediapool.bg